Malin Henrikson, chefredaktör på Hallands Nyheter.
Malin Henrikson, chefredaktör på Hallands Nyheter.

En ullhare tackar för sig

ANNONS
|

Att skiljas är att dö en smula, men Halland jag tar inte ut skilsmässa – jag tar en paus och slutar pendla. På somrarna kommer jag att återvända till Skrea näs där varenda sanddyn och sten ekar av barndomsminnen och där mina föräldrar numera bor permanent.

Om Skrea är barndomen är Hallands Nyheter stället där jag blev vuxen och fick gråa hår. Efter 25 år är tidningen mer än en arbetsplats. Den och alla medarbetare som jobbar och har jobbat här finns just under handen på bröstet, kloss med mitt hjärta. Ni vet vad ni betyder och jag kommer inte att glömma.

ANNONS

Men efter ungefär 100.000 mil på Viskadalsbanan mellan Borås och Varberg, motsvarande 25 varv runt jorden, är det dags att släppa taget. Idag gör jag min allra sista arbetsdag och imorgon tar min kollega Viveka Hedbjörk över. Hon vet också en del om rälstrafik efter att ha varit affärsområdeschef för Krösatågen. Och hon vet definitivt vad det innebär att leda en halländsk lokaltidning efter drygt sex år som chefredaktör på Hallandsposten.

Själv kommer jag att promenera de 700 metrarna från Villastan till Borås Tidning och påbörja något helt nytt. Jag har fått privilegiet att leda den duktiga sportredaktionen och tillträder just som Allsvenskan och Anders Svenssons karriär går in i slutskedet. Det känns hur kul som helst och samtidigt lite nervöst, precis som det ska vara.

Från Hallands Nyheter tar jag med mig en massa roliga minnen och erfarenheter. Saker jag har lärt mig: hur man skriver snabbt, hur man skriver för att väcka känslor och reaktioner, hur man hittar den lokala kopplingen, hur man arbetsleder människor vars yrkesstolthet ligger i att kritiskt ifrågasätta, vilken svår men spännande balansgång pressetiken är, vilken kraft det finns på en redaktion när det bränner till och händer något stort, vilket engagemang det finns för HN bland medarbetare och läsare, vilken potential de digitala kanalerna har och hur fly förbannade ni blir när tidningen inte kommer som den ska på morgonen.

ANNONS

Första sommaren på HN intervjuades jag i en branschtidning och om jag minns rätt löd rubriken något i stil med: Malin har inget emot att skriva bröllopsnotiser. Tack och lov fick jag chans att göra en hel del annat under årens lopp. Allt från att recensera konserter till att intervjua författare, driva en nöjesbilaga, genomföra valenkäter och granskningar, dela ut löpsedlar när FFF gick upp i Allsvenskan, arrangera debatter och sportbarer och sjösätta mobilsajt, app och en modern e-tidning. Jag har faktiskt testat det mesta utom just sport och nu får jag möjlighet att göra det också.

Till er läsare vill jag rikta ett stort tack för alla samtal och mejl, även de gånger då tonen har varit skarp, det är för er skull vi gör det vi gör. Tack för att ni läser Hallands Nyheter och tack för att ni bryr er!

Nu loggar den här ullharen ut.

ANNONS