Coronavirus har upptäckt på ett äldreboende i Laholms kommun.
Coronavirus har upptäckt på ett äldreboende i Laholms kommun. Bild: Hasse Holmberg / TT

En smittad på äldreboendet – flera äldre visar symtom

En hel avdelning på ett äldreboende i Laholms kommun har isolerats efter att en av de boende konstaterats smittad av det nya coronaviruset. Flera äldre med förkylningssymtom håller på att testas.

ANNONS
LocationLaholm||

Som tidningen berättade igår upptäcktes på torsdagen covid-19 på ett av kommunens särskilda boenden för äldre. En boende ska ha blivit smittad av en närstående som nyss kommit hem från en utlandsresa.

Besöket ägde rum dagen före att Laholms kommun 11 mars införde besöksförbud på sina äldreboenden.

Av sekretesskäl går kommunen inte ut med vilket boende det är fråga om. De boende som är berörda, deras anhöriga och personalen informerades på torsdagen.

– Vi hade en telefonkedja så att alla anhöriga fått informationen också. Har man inte fått en kontakt så är man inte i riskzon utifrån detta, säger Christel Sundberg, socialchef på Laholms kommun.

ANNONS

Oklart om fler är smittade

Personen med konstaterad smitta är sjuk. Mer information än så lämnas inte om hens tillstånd.

Personal identifierade misstänkta symtom hos den boende i söndags, uppger socialchefen. Testet ska ha tagits i onsdags och svaret kom på torsdagen.

Än är det okänt om fler på äldreboendet är smittade.

Christel Sundberg är socialchef i Laholms kommun.
Christel Sundberg är socialchef i Laholms kommun. Bild: Jonatan Gernes

– Allt händer jättefort. Det är ytterligare prover tagna på ett par personer av de boende som har uppvisat symtom, säger Christel Sundberg och tillägger:

– Eftersom vi har en konstaterad smitta har vi ständig kontakt med smittskyddsläkare och Region Halland.

På fredag förmiddag hade testsvaren ännu inte kommit.

I samarbete med smittskydd Halland har smittskyddsåtgärder vidtagits på boendet. Den smittade personen är isolerad på sitt rum och den aktuella avdelningen med åtta platser är isolerad från resten av boendet.

– Vi är väl bekanta med att hantera smitta och spridning. Direkt när symtom uppvisades stängde vi av den avdelning där personen bodde. Vi stängde också av personen själv, som då bara får vistas i sin lägenhet. Sedan är avdelningen en ytterligare säkerhetsbarriär, säger Christel Sundberg.

Smittbarriärer

Personalen fick tillgång till skyddsutrustning och instruktioner om de förhållningssätt som finns för smittskydd. Det handlar bland annat om beklädnad, visir och munskydd som används i omvårdnadsarbetet.

Jag vet inte varför man fortsätter att göra det trots att man tillhör riskgrupper.

Det finns inga konstaterade smittade bland personalen, men några går hemma med förkylningssymtom. Ingen personal är testad. Boendet har förstärkts med extrabemanning för att upprätthålla smittbarriärer mellan avdelningarna.

ANNONS

Hur har reaktionerna varit?

– Jag har inte hört något eller fått några signaler från MAS eller avdelningschefen som har jättemycket kontakt med enhetschefen för boendet. Jag tror att man förhåller sig till situationen. Alla vet hur läget ser ut, säger Christel Sundberg.

En avdelning är isolerad på äldreboendet.
En avdelning är isolerad på äldreboendet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vädjar att inte gå ut

Folkhälsomyndigheten gick i måndags ut med att personer över 70 år bör begränsa sina kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.

Christel Sundberg vädjar nu till alla berörda att följa rekommendationen.

– Man har rörelsefrihet att lämna sitt äldreboende, att gå ut och handla och besöka anhöriga. Jag vet inte varför man fortsätter att göra det trots att man tillhör riskgrupper. Jag vädjar till både anhöriga och de som bor på särskilda boende att tänka både på sin egen säkerhet och skydda andra, säger socialchefen.

ANNONS