Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

En mysig pysselstund med Cecilia Svensson på Perstorp 101

Kransar, ljusslingor och pappersänglar. Lussebullar, mossbollar och trägranar. Följ med till Perstorp 101 utanför Getinge, där pysselexperten Cecilia Svensson tar emot. Även om hon egentligen inte gillar ordet pyssel…

Hon har alltid varit kreativ, något som hon fått utlopp för i sitt yrke som förskollärare. Men för några år sedan ville hon testa att pyssla med vuxna och bjöd in till pysselkvällar i friggeboden i Slöinge, där familjen bodde då.
 
– Ungefär samtidigt började vi titta efter en gård, och eftersom jag är uppvuxen i Getinge kändes det helt rätt när vi fick veta att Perstorp 101 var till salu. 

Köpet var klart hösten 2013 och en totalrenovering av den 250 kvadratmeter stora ladugården drog igång. 

I princip byttes allt utom själva stommen och Cissi och hennes man Thomas anlitade en byggfirma som gjorde det stora och komplicerade. Själva har de lagt varje ledig stund i två års tid på bygget: satt upp och målat väggpanel, målat tak, dörrar och lister, med mera. 

– Det tog dubbelt så lång tid som planerat, men inte för att något gick fel, utan för att det bara är så det är, konstaterar Cissi och tillägger: 

– Thomas och jag har blivit väldigt händiga sedan vi köpte Perstorp 101, tack och lov är vi båda ”projektmänniskor”.

I dag möter en ljus hemtrevlig samlingslokal med stort kök, matsalsdel och soffhörna. I mitten av november klädde Cissi rummen i julskrud och bjöd in till pysselkvällar. På två veckor hade hon drygt 90 personer inbokade och fick börja meddela att vissa kvällar var fulltecknade. 

– Det hade jag aldrig kunnat tro, jag blev helt överrumplad av det stora intresset!

Ända fram till dagarna före julafton tar hon emot grupper på ett tiotal personer, som under tre-fyra timmar pysslar, pratar och äter något tillsammans. 

– Jag har såklart en massa idéer och tips – plus en verkstad full med material, verktyg och arbetsbänkar – men jag vill att var och en ska få göra det som känns roligt, säger Cissi som egentligen inte gillar ordet ”pyssel”. 

– Det låter lite ”småttigt”, men vad ska man säga annars. Pynt? Skapande? 

I fönstren i köksdelen står stora metallställningar med formen av uppochner-vända V:n. Ljusslingorna som är virade runt stommarna sprider ett milt sken och på bänken intill står en bricka med mossbollar.

– Ett perfekt pynt, lätt att göra och med väldigt mycket känsla i, tycker Cissi som ofta hämtar material i naturen.  

– Du kan egentligen ta vad som helst, det mesta blir fint. Och en stor fördel med naturpyssel är att det är billigt, så du kan göra nytt varje år. I alla fall jag vill gärna uppdatera julpyntet och sätta fram lite nya saker.

Stilen på inredningen i lokalen sammanfattar hon som ”lantlig, men med ett industriellt inslag”. Det industriella märks bland annat på det tåliga betonggolvet, medan det lantliga går igen de rustika möblerna, båda gamla och nya.

– Min bror – som för övrigt bor på en gård strax intill – är finsnickare och han har gjort flera stora skåp. Vi har också köpt en hel del på loppis och på snickeriet här i Getinge, säger Cissi som även har haft stor hjälp av sonen Oskar, som är snickare. 

Just nu är Cissi mitt uppe i julen, men i huvudet snurrar tankar på hur hon kan gå vidare. Den rymliga lokalen är byggd för att kunna användas till mycket: föreläsningar, matlagningskurser, pubaftnar för slutna sällskap, med mera. 

– I dag säljer jag både material och vissa färdiga produkter, men på sikt kanske det går att utöka med en mindre butiksdel, funderar hon. 

Men oavsett hur det blir, så håller Cissi på att förverkliga en dröm. Hon får använda sin kreativa förmåga och sprida julstämning till en massa människor.

– Förhoppningsvis lämnar de gården med en go känsla. Här ska man få en trevlig stund tillsammans, samtidigt som man skapar något fint.