En mysig pysselstund med Cecilia Svensson på Perstorp 101

Kransar, ljusslingor och pappersänglar. Lussebullar, mossbollar och trägranar. Följ med till Perstorp 101 utanför Getinge, där pysselexperten Cecilia Svensson tar emot. Även om hon egentligen inte gillar ordet pyssel…

ANNONS
|

Hon har alltid varit kreativ, något som hon fått utlopp för i sitt yrke som förskollärare. Men för några år sedan ville hon testa att pyssla med vuxna och bjöd in till pysselkvällar i friggeboden i Slöinge, där familjen bodde då.

– Ungefär samtidigt började vi titta efter en gård, och eftersom jag är uppvuxen i Getinge kändes det helt rätt när vi fick veta att Perstorp 101 var till salu.

Köpet var klarthösten 2013 och en totalrenovering av den 250 kvadratmeter stora ladugården drog igång.

I princip byttes allt utom själva stommen och Cissi och hennes man Thomas anlitade en byggfirma som gjorde det stora och komplicerade. Själva har de lagt varje ledig stund i två års tid på bygget: satt upp och målat väggpanel, målat tak, dörrar och lister, med mera.

ANNONS

– Det tog dubbelt så lång tid som planerat, men inte för att något gick fel, utan för att det bara är så det är, konstaterar Cissi och tillägger:

– Thomas och jag har blivit väldigt händiga sedan vi köpte Perstorp 101, tack och lov är vi båda ”projektmänniskor”.

I dag möteren ljus hemtrevlig samlingslokal med stort kök, matsalsdel och soffhörna. I mitten av november klädde Cissi rummen i julskrud och bjöd in till pysselkvällar. På två veckor hade hon drygt 90 personer inbokade och fick börja meddela att vissa kvällar var fulltecknade.

– Det hade jag aldrig kunnat tro, jag blev helt överrumplad av det stora intresset!

Ända fram till dagarna före julafton tar hon emot grupper på ett tiotal personer, som under tre-fyra timmar pysslar, pratar och äter något tillsammans.

– Jag har såklart en massa idéer och tips – plus en verkstad full med material, verktyg och arbetsbänkar – men jag vill att var och en ska få göra det som känns roligt, säger Cissi som egentligen inte gillar ordet ”pyssel”.

– Det låter lite ”småttigt”, men vad ska man säga annars. Pynt? Skapande?

I fönstren i köksdelenstår stora metallställningar med formen av uppochner-vända V:n. Ljusslingorna som är virade runt stommarna sprider ett milt sken och på bänken intill står en bricka med mossbollar.

ANNONS

– Ett perfekt pynt, lätt att göra och med väldigt mycket känsla i, tycker Cissi som ofta hämtar material i naturen.

– Du kan egentligen ta vad som helst, det mesta blir fint. Och en stor fördel med naturpyssel är att det är billigt, så du kan göra nytt varje år. I alla fall jag vill gärna uppdatera julpyntet och sätta fram lite nya saker.

Stilen på inredningeni lokalen sammanfattar hon som ”lantlig, men med ett industriellt inslag”. Det industriella märks bland annat på det tåliga betonggolvet, medan det lantliga går igen de rustika möblerna, båda gamla och nya.

– Min bror – som för övrigt bor på en gård strax intill – är finsnickare och han har gjort flera stora skåp. Vi har också köpt en hel del på loppis och på snickeriet här i Getinge, säger Cissi som även har haft stor hjälp av sonen Oskar, som är snickare.

Just nu är Cissi mitt uppe i julen, men i huvudet snurrar tankar på hur hon kan gå vidare. Den rymliga lokalen är byggd för att kunna användas till mycket: föreläsningar, matlagningskurser, pubaftnar för slutna sällskap, med mera.

– I dag säljer jag både material och vissa färdiga produkter, men på sikt kanske det går att utöka med en mindre butiksdel, funderar hon.

ANNONS

Men oavsett hurdet blir, så håller Cissi på att förverkliga en dröm. Hon får använda sin kreativa förmåga och sprida julstämning till en massa människor.

– Förhoppningsvis lämnar de gården med en go känsla. Här ska man få en trevlig stund tillsammans, samtidigt som man skapar något fint.

Cissi Svensson

Ålder:51 år

Bor:På gården Perstorp 101 strax utanför Getinge. ”Jag är uppvuxen i Getinge, bodde sedan med min familj i många år i Slöinge, men har nu flyttat tillbaka hem igen…”

Familj:Maken Thomas, som jobbar med IT, och två vuxna barn, Olivia och Oskar.

Gör:Förskollärare i grunden, är dock tjänstledig från Slöingeskolans förskola november-januari, för att satsa på pysselkvällarna och Perstorp 101.

Gör på ledig tid:”Umgås med vänner, lagar mat, går i skogen. Vi är rätt mycket ”gilla läget-människor” – om än ganska kreativa…”

Om att pyssla:”För mig är det rena avkopplingen. Jag glömmer tid och rum, plötsligt har det gått fyra timmar. Vissa löptränar eller

håller på med yoga, jag gör det här.”

Cissis jul

Min egen jul:”Jag älskar julen i alla dess former, inte minst för maten och umgänget. Vi brukar fira en traditionell jul med nära och kära med alla möjliga godsaker på julbordet. Vi hjälps åt med all julmat och tillbehör. Det serveras alltid något nytt och spännande recept som hissas eller dissas.”

Pynt som alltid står framme:”Vi har alltid gran och hyacinter. Pynt från naturen som skapar stämning, till exempel kransar. Vi har nästan aldrig samma pynt år från år utan byter ut det. Vi använder mycket från naturen och inga dyrgripar som alltid måste fram. Det finns dock en sak som ALLTID måste finnas: Ett hemfixat pepparkakshus, det doftar gott och ska stå klart till lucia.”

Denfinaste julstunden:”När vi har ätit av allt gott och paketen ska öppnas. Barn och äldre är tillsammans och jultomten kommer.”

Då infinner sig lugnet:”Det brukar vara dagen/kvällen innan julafton. Då smakar vi på julskinkan som är nygriljerad och på den hemmagjorda besken som är ett måste på julbordet. Grönkålen är också ett måste, alla i familjen älskar grönkål.”

Finns aldrig på julbordet:”Grisfötter.”

Cissi tipsar om 3 fina pyssel:

Pyntad bräda

”Du behöver en stock eller bräda, gärna gammal och ruffig. Spika fast ett antal ljushållare (finns flera olika varianter, de på bilden är i gjutjärn). Pynta stocken med kuddmossa, kottar, mjuken och stjärnanis – och/eller små juläpplen, taklök eller hyacinter. Låt fantasin flöda, på brädan på bilden har jag också gjort en stjärna av pinnar.”

Mossboll

”Klä en oasisboll med tunn mossa. Vira grön myrtentråd över mossan runt bollen. Om du vill, dekorera med hortensiablommor. Plocka blommorna och lägg på mossbollen, vira med silvrig myrtentråd några varv över blomman, så att den sitter fast. Dra några extra varv med den silvriga tråden och ge slutligen bollen lite extra glans med glitterspray. Bollen kan du lägga på ett fat tillsammans med fler bollar, eller hänga upp i snöre som dekoration i till exempel ett fönster. Den står sig över hela julen, men du kan gärna dutta lite vatten på den ett par gånger. Mossbollarna är också perfekta som gå-bort-present.”

Girlang med pappersänglar

”Pappersänglar är ett enkelt och billigt pyssel som får en extra twist om du gör girlanger av änglarna. Använd två lika stora kvadratiska papper. Vik båda papprena likt ett dragspel, där det ena används till kjolen. Det andra vikta pappret viker du på mitten, och forma det sedan över kjolens överkant. Detta blir då ängelns huvud och armar/vingar. Vira en ståltråd runt huvudet, armarna och kjolen så det sitter fast. Låt ståltråden löpa tills du gjort ängel nr 2 och fäst den på samma sätt. Gör sedan så många änglar du vill. Du bestämmer själv hur lång girlangen ska bli. Ett tips är att hänga en lång bana med änglar i granen. Du kan också använda gamla tapeter när du gör änglarna, då blir de lite större eftersom tapeter är styvare och inte kan vikas lika smått.”
ANNONS