Kreativ möblering. Emma Agnell har hittat ett eget sätt att lagra sina böcker. De utgör sin egen hylla intill väggen i korridoren. De flesta tillhör modern engelsk litteratur.
Kreativ möblering. Emma Agnell har hittat ett eget sätt att lagra sina böcker. De utgör sin egen hylla intill väggen i korridoren. De flesta tillhör modern engelsk litteratur.

Emma Agnells klassrum är i lägenheten

I gymnasiet hade Emma Agnell runt 75 procents frånvaro på grund av sin ledsjukdom. Trots det går hon i dag mot en akademisk karriär. Lösningen för henne heter distansstudier.

ANNONS
|

Emma Agnell älskar sin centralt belägna studentetta med stora fönster och väggar som hon målat i rött.

– Det är viktigt för mig att det ska vara lite fint här och att allting har sin plats, annars kan jag bli distraherad. Skrivbordet använder jag inte så ofta. När jag pluggar ligger jag mest i sängen, säger Emma Agnell med ett leende.

Hon läser tre distanskurser i engelska på Högskolan i Halmstad och förbereder just nu sin magisteruppsats. Som ämne funderar hon på modern engelsk litteratur såsom böckerna från serien ”Game of Thrones”.

– Jag vill jobba med att analysera litteratur som påverkar unga. Som kandidatuppsats skrev jag om det sadomasochistiska förhållandet mellan Bella och Edward i ”Twilight” böckerna och dess påverkan på unga tjejer, säger Emma Agnell.

ANNONS

Ända sedan gymnasiet har distansstudier varit en bra lösning för henne, bland annat på grund av att Emma lider av ärftlig psoriasisartrit. Hon har ont hela tiden och äter mediciner regelbundet.

Sjukdomen var en bidragande faktor till hennes höga frånvarostatistik i gymnasieskolan. Men Emma har egentligen aldrig varit så förtjust i klassrumsmiljön.

– Det där med att sitta still i klassrummet har aldrig riktigt varit min grej. Dessutom lider jag av kronisk utmattning på grund av mitt smärttillstånd och det funkar inte för mig att gå upp på bestämda tider eftersom jag har väldigt ont vissa dagar.

”Klassrummet” finns nu på hennes dator, på Högskolans webbplattform Blackboard. Där lägger lärarna ut inspelade föreläsningar, skickar ut dokument och leder diskussionsforum.

– De flesta lärarna använder forumet men det finns några som inte vet hur man gör och vill hellre skicka mejl, säger Emma Agnell.

På grund av sin form är studierna mycket självständiga. Bland annat får man rätta sina egna prover och kolla svaren mot ett utlagt facit. Emma medger att det öppnar upp för fusk men säger att det ändå inte går att klara av det slutliga provet om man inte pluggat ordentligt innan.

Att det går bra för henne tror hon beror på att hennes ämne samtidigt är hennes stora passion.

ANNONS

– Jag har alltid läst böcker och det är det här jag vill göra i mitt liv. Är det så att man pluggar bara för att tjäna in poäng så tror jag att det är lätt att strunta i att plugga distanskurser.

Dessutom jobbar hon extra som telefonintervjuare och tränar på gym fyra gånger i veckan för att hålla sitt smärttillstånd under kontroll.

Därför är det särskilt viktigt för henne att hennes studier utspelar sig enligt ett flexibelt schema.

– Distansstudier betyder mycket för mig. Jag får det gjort i min egen takt helt enkelt, säger Emma Agnell.

”Good Night, Mr. Tom” av Michelle Magorian. Boken handlar om en pojke som tas om hand av en äldre man. Den utspelar sig under Andra världskriget och om kärleken som växer fram mellan dem.

”Coraline” av Neil Gaiman. ” Det är en läskig barnbok som handlar om en liten flicka som flyttar till ett nytt hus som visar sig vara en port till en annan värld.

”The Courious Incident of the Dog in the Night-Time” av Mark Haddon. ”Den är skriven helt utifrån en autistisk killes perspektiv.”

ANNONS