Elhalsband gav plågsamma skador på hunden

Hunden hade två djupa och infekterade sår på halsen. Kroniska skador från ett elhalsband, fastslår en djurexpert. Ägaren, en 26-årig kvinna i Laholms kommun, åtalas för djurplågeri.

ANNONS
LocationLaholm||

Halsband som använder elektricitet för att straffa den skällande hunden är inte tillåtna att använda i Sverige, men kan köpas på nätet och förekommer ändå.

Otillåtet antiskällhalsband

Den 26-åriga Laholmskvinnan misstänks ha utsatt sin rottweiler för lidande genom att använda ett sådant otillåtet antiskällhalsband i så stor omfattning att det orsakat kroniska trycksår på hundens hals. Två piggar av metall gav hunden en elektrisk stöt om den skällde.

En veterinär som undersökte rottweilern upptäckte två tätt placerade, djupa, vätskande sår. Såren var ungefär en centimeter i diameter vardera och ungefär lika djupa.

Ägaren hävdade att hunden blivit biten i en rastgård, men det verkade enligt veterinären inte stämma. Hunden bar dessutom munkorg oftare än vad som brukar anses påkallat.

ANNONS

Expert har anlitats

2018 gjorde djurskyddsinspektörer från länsstyrelsen oanmälda kontroller i bostaden och polisen kopplades in på ärendet. Polisen anlitade en professor i husdjurens miljö och hälsa, som har skrivit två expertutlåtanden. Experten fastslår att såren sannolikt uppstått genom ett långvarigt och för hunden plågsamt användande av antiskällhalsband.

I förhör har hundägaren uppgett att hon använt elhalsband eftersom en granne anmält henne flera gånger för att hunden skäller. Hon har inte haft för avsikt att skada sin hund och nekar till brott. Hon uppger att hon aldrig ska använda halsbandet igen. Hon har också bytt till en annan munkorg, som ska tillåta hunden att andas, dricka och må bra.

Tungt släp

Kvinnan åtalas också för olovlig körning. Hon körde till tippen med ett för tungt släp kopplat till bilen. Totalvikten översteg 3,5 ton. Hon visste inte att hon saknade behörighet för det, har hon sagt till polisen.

ANNONS