Hotad skola. En elev på Örnaskolans högstadium i Hyltebruk är avstängd efter ett hot mot skolan på sociala medier. Men skolan hade öppet som vanligt.
Hotad skola. En elev på Örnaskolans högstadium i Hyltebruk är avstängd efter ett hot mot skolan på sociala medier. Men skolan hade öppet som vanligt.

Elev på Örnaskolan avstängd efter rasistiskt hot

En elev på Örnaskolans högstadium i Hyltebruk är avstängd tills vidare efter att ha publicerat ett hot mot skolan på sociala medier.

ANNONS
|

Hotet att "spränga och skjuta alla på min skola" finns i ett meddelande med rasistiskt innehåll och avsändaren refererar till gärningsmannen vid det dödliga skolattentatet i Trollhättan i höstas.

- Hotet är polisanmält och eleven avstängd. Skolans krisgrupp inkallades för att hålla ett möte med personalen på morgonen och vi har extra förstärkning i korridorer och allmänna utrymmen, säger Stigert Pettersson, chef för barn- och ungdomskontoret på Hylte kommun.

- Vi tar den här typen av hot på största allvar och har tagit kontakt med elevens vårdnadshavare. Skolans elevhälsoteam finns tillgängligt om elever på skolan mår dåligt.

En polisbil stod parkerad på skolgården under tisdagen när polisen hade en överläggning med skolans ledning men Örnaskolan hölls öppen som vanligt, trots att elever på sociala medier framhöll att de var rädda och oroliga.

ANNONS

- Det är en säkerhetsbedömning som polisen och vi har gjort att det inte finns skäl att hålla skolan stängd. Eleven är avstängd och har inte varit i skolan, säger Stigert Pettersson.

Efter skoldagen fick eleverna med sig ett brev hem med information till sina vårdnadshavare.

- Jag förstår om elever är rädda. Hotet är fruktansvärt obehagligt.

I meddelandet på sociala medier har eleven uttryckt sig grovt rasistiskt och hotar med att utföra illdåd på sin skola eller att begå självmord, inspirerad av den 21-årige gärningsmannen vid dådet på en skola i Trollhättan.

Det hotfulla meddelandet kom till skolledningens kännedom sent på eftermiddagen i måndags.

- Eleven var inte svår att hitta. Vi blev kontaktade av personal och hans namn fanns på en sajt, kommenterar Stigert Pettersson.

- Det finns rasistiska kommentarer men det vi tagit fasta på är hotet mot skolan. Vi har inte sett det så att hotet varit riktad mot vissa elever eller en grupp.

Han vill inte spekulera i vad som händer med eleven mer än avstängning tills vidare.

- Det är sekretess. Jag kan inte uttala mig i ett enskilt elevärende.

Det finns många nyanlända barn på Örnaskolan i Hyltebruk som på bara ett år ökat med 100 till över 400 elever. Men några liknande hot har inte förekommit tidigare.

ANNONS

- Inte på det här viset, absolut inte. Diverse bråk blir det på en stor skola men inte av rasistisk karaktär. Integrationen fungerar bra på Örnaskolan, säger Stigert Pettersson.

ANNONS