Efterlängtad övning för Hemvärnets Hallandsbataljon

Hemvärnet är en viktig del i det svenska försvaret. Och efter ett halvår utan möjligheter för övningar fick Hallandsbataljonen i helgen äntligen öva igen.
– Det är jättebra att vi kan genomföra det här, säger Christer Mårtensson, chef för Hallandsgruppen.

ANNONS
LocationHalmstad||

Hemvärnet har inte haft övningar sedan mars på grund av coronapandemin, men sedan kalendern slog över i september har övningarna återigen tillåtits. Det gjorde att Hallandsbataljonen i helgen kunde öva igen, om än under andra omständigheter.

– Vi följer Folkhälsomyndigeten i stort, men vi har också bett de som kan sova hemma att göra det. Och vi har bett alla som är i en riskgrupp eller har närstående i riskgrupper att stanna hemma också, säger Christer Mårtensson, chef för Hallandsgruppen som utbildar Hallandsbataljonen.

Första övningen för Jonathan

För Jonathan Nilsson, MC-ordonnans från Varberg, var årets övning hans första någonsin.

– Jag blev klar med min utbildning för två veckor sedan. Det är en häftig gemenskap här, säger han.

ANNONS

Han är engagerad i FMCK i Varberg och kände att det är bra att han dels kan hjälpa till i försvaret men även vid civila händelser som skogsbränder och eftersökningar.

– Det är viktigt att man bidrar med sin del. Jag gillar också att lära om försvaret och att få skjuta.

”Jättekul att vi kan öva”

Halmstadbon och hundföraren Jenny Bäckman, som varit en del av hemvärnet sedan 2008, tycker att deltagande i hemvärnet handlar om att kunna vara med och hjälpa till när det behövs.

– Det är jättekul att vi får öva efter att allt varit inställt. Det är annorlunda i år men det är viktigt att kunna komma hit. Övningarna är kanske inte som man hade önskat men det måste vara så.

Hon tror också det är viktigt för hela verksamheten att övningen kunde genomföras.

– Dels är man rädd för att tappa folk. Nu har vi inte heller kunnat samöva med varandra och vi har inte heller kunnat få in de nya i gruppen. Sedan saknar man också att få träffa alla.

Alla tog sitt ansvar

Christer Mårtensson vill också understryka ansvaret samtliga i hemvärnet tagit, inte minst de som stannat hemma, samtidigt som han poängterar vikten av att övningen kunde genomföras.

– Vissa övar bara en gång om året, då hade det kunnat dröja två år mellan gångerna. Så det är jättebra att vi kan genomföra det här och det har fungerat alldeles lysande, säger han och får medhåll av Jenny Bäckman:

ANNONS

– Hallandsgruppen har gjort sitt bästa efter förutsättningarna. Det måste ha varit en logistisk mardröm. Jag tror de flesta är flexibla och förstår omständigheterna.

ANNONS