Polisen inför nya regler för att få bukt med pass-fuskarna.
Polisen inför nya regler för att få bukt med pass-fuskarna. Bild: Henrik Montgomery

Efter passfusket – polisen ändrar reglerna

Väntetiderna för att boka pass är just nu väldigt långa. I Halland är den första bokningsbara tiden just nu i november. Detta har lett till att personer bokar upp tider de inte behöver för att sedan sälja vidare. Nu vill polisen stoppa fusket.

ANNONS

Nu när pandemin inte längre sätter stopp för svenskar att resa utomlands så har antalet personer som vill skaffa nytt pass ökat stort, vilket har lett till väntetider på flera månader – med bokningsfusk som följd.

I ett pressmeddelande skriver Polisen att de nu jobbar på flera lösningar för att komma till rätta med fusket.

– Genom att personer bokar passtider, vars enda syfte är att boka upp tider och överlåta till andra, försvårar man för de som verkligen behöver nytt pass och det är naturligtvis något vi behöver komma till rätta med, säger Magnus Roglert, chef enheten för förvaltningsrätt på Polismyndigheten, i pressmeddelandet.

ANNONS

LÄS MER:Så lång är väntetiden på pass i Halland och Västra Götaland

LÄS MER:Passtider tog slut på 13 minuter i Falkenberg

Måste uppge namn vid bokning

En av åtgärderna är att man har infört personliga bokningar.

– Som en initial åtgärd så har passbokningarna blivit personliga. Det betyder att man uppger sitt namn vid själva bokningen. Det nya systemet är ett första steg för att stävja missbruket av att en person bokar upp flera tider

Förutom att få bukt med fuskarna som bokar upp tider de inte behöver, så jobbar man också med ett antal andra åtgärder för att korta de långa väntetiderna. I vissa regioner, där möjlighet finns, har man exempelvis valt att förlänga öppettiderna. Polisen jobbar också med att omfördela personal från annan verksamhet för att bemanna passexpeditionerna.

LÄS MER:Polisen ska stoppa försäljning av passtider

LÄS MER:Lång väntan på pass kan vara lagbrott

ANNONS