Av säkerhetsskäl har man bestämt att vidta åtgärder inom äldreomsorgen.
Av säkerhetsskäl har man bestämt att vidta åtgärder inom äldreomsorgen. Bild: Stefan Bennhage

Efter corona i Halland: Besökstid i äldreomsorgen begränsas

Efter att totalt 16 fall av coronaviruset har bekräftats i Halland har kommunernas åtgärdsplaner ändrats. Efter ett möte har man infört restriktioner för besök på äldreboenden.

ANNONS
|

Under onsdagen träffades representanter för samtliga kommuner i Hallands län för en konferens för att stämma av det aktuella läget i respektive kommun.

– Vi kom fram till att vi har bra koll på läget. Vi fortsätter arbetet med att förbereda oss för en eventuell smittspridning, säger Lars Fröding, kommunchef för Falkenbergs kommun.

På onsdagseftermiddagen meddelade Falkenbergs kommun att de inför besöksförbud på alla äldreboenden från och med i dag, 12 mars. Undantaget är de besökare som har en närstående som befinner sig i palliativ vård.

Totalt har 16 personer i Halland bekräftats smittade av coronaviruset, det bekräftade Region Halland i ett pressmeddelande på onsdagen. Detta har enligt Carl Bartler, kommundirektör för Varbergs kommun, orsakat oro hos invånarna. Av säkerhetsskäl har man därför infört restriktioner för besök på alla särskilda boenden och att man inte ska besöka sina anhöriga om det inte är absolut nödvändigt.

ANNONS

– Jag vill poängtera att detta inte är något unikt för corona, utan det här känner vi igen sedan tidigare. Men det är den här vägen vi avser att gå och det handlar om att förebygga smittspridning, säger han

Liknande bestämmelser har gjorts även inom den privata äldreomsorgen. Bland annat har äldreboendet Vardaga i Varberg beslutat att stoppa alla besök på obestämd tid.

ANNONS