Dubblering av män som behandlas mot hypotyreos

Nästan dubbelt så många män i Halland som tidigare får behandling mot underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos. För Jonny Bramstång har sjukdomen inneburit stora svårigheter i vardagen.

ANNONS
|

Hypotyreos, vilket innebär brist på sköldkörtelhormon, är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige som nästan en halv miljon svenskar behandlas för. Enligt statistik från Socialstyrelsen som Sköldkörtelförbundet sammanställt har antalet män som behandlas ökat stort sedan man började föra register. Halland står för en av de största ökningarna med nästan en dubblering på 13 år.

En av hallänningarna med diagnosen är Jonny Bramstång från Veddige. Det började dock med att han blev diagnosticerad med motsatsen, hans sköldkörtel var överaktiv och producerade för mycket hormon vilket kallas hypertyreos. Jonny undersöktes för både astma och diabetes men fick efter några år svaret att det var hans överaktiva sköldkörtel som gjorde att han lätt blev andfådd och ständigt hade hög puls.

ANNONS

– Jag kunde knappt simma under vatten för jag klarade inte av att hålla andan. Då hade jag hört talas om att det kan bero på sköldkörteln och kollade upp det, berättar han.

Jag har fått höra att jag kommer dö innan jag fyller 50 med så hög vilopuls som jag har.

Opererade bort sköldkörteln

En överaktiv sköldkörtel behandlas med läkemedel för att stänga av dess funktion för att sedan kunna ersätta den med en medicin som tillför syntetiskt sköldkörtelhormon. I Jonnys fall räckte inte det utan han opererade även bort sköldkörteln med en förhoppning om att må bättre. Ett val som han nu ångrar då den nya diagnosen, hypotyreos, har försämrat hans livskvalitet. Andfåddheten har bytts ut mot andra symptom men han har fortfarande problem med hög puls.

– Anledningen till operationen var att jag fick höra att jag skulle må mycket bättre och få en mer normal vilopuls. Jag har fått höra att jag kommer dö innan jag fyller 50 med så hög vilopuls som jag har, säger Jonny och fortsätter:

– Förhoppningen var att jag skulle kunna leka mer med mina barn men nu är jag i stället trött och har värk i kroppen. Innan kunde jag ändå vara ute och leka, bara att jag blev andfådd, nu orkar jag inte.

Nästan en dubblering i Halland

2019 fick drygt 3 600 män i Halland behandling mot hypotyreos, nästan dubbelt så många som 13 år tidigare. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor och antalet kvinnor som behandlas har också ökat men inte i riktigt samma utsträckning, i Halland fanns det 2019 drygt 14 000 kvinnor under behandling.

ANNONS

Att hypotyreos är vanligare bland kvinnor tros hänga ihop med att kvinnor är mer benägna att söka vård för de symtom som sjukdomen innebär men också att det finns ett samband mellan hypotyreos och autoimmuna sjukdomar.

– Den vanligaste orsaken till hypotyreos är en autoimmun sjukdom, då angriper kroppens immunförsvar sköldkörteln. Vi vet att kvinnor generellt drabbas av autoimmuna sjukdomar i större utsträckning och man tror att det har att göra med att kvinnors immunförsvar är lite annorlunda än mäns, säger Katarina Nydahl som är medicinskt sakkunnig vid Sköldkörtelförbundet.

Ökningen av antalet personer som behandlas för hypotyreos tros delvis bero på att sjukdomen uppmärksammats mer och att fler söker vård för den typen av problem som den för med sig.

– Det kan också betyda att man är mer uppmärksam på vårdcentralerna. Har man en patient med högt kolesterol kanske man även tar prover på sköldkörteln. Kunskapen om att det kan kopplas till andra sjukdomar har blivit större, säger Katarina Nydahl.

Olik vård mellan regionerna

För Jonny har en rad saker förbättras sedan hans medicinering justerats, vilket inte är ovanligt att den behöver göras. Efter att han opererade bort sin sköldkörtel fick han problem med hjärndimma, depression och koncentrationssvårigheter. Idag är hans främsta problem trötthet i kropp och huvud. Efter en dag på jobbet som bilmekaniker finns det ingen ork kvar för ett socialt liv.

ANNONS

Det borde vara med individuellt anpassad vård.

Jonnys förhoppning är att i framtiden byta ut läkemedlet med syntetiskt hormon mot naturligt sköldkörtelhormon (NDT) som utvinns från djur, något som hjälpt andra i liknande situationer men som är omdebatterat. Olika regler gäller dock i olika regioner och i Jonnys fall har han inte gått på sin nuvarande medicinering tillräckligt längre för att få prova NDT.

– Det är inga personliga behandlingar i Sverige utan allt bestäms efter värdena. Det borde vara med individuellt anpassad vård, säger Jonny.

Sköldkörtelförbundet ser problem med att vården skiljer sig mellan regionerna och jobbar för en mer individanpassad vård och bättre uppföljning av patienter på gruppnivå.

– Idag har regionerna olika kriterier för diagnos och behandling av hypotyreos och det kan skilja vilken behandling som finns tillgänglig. Vilken behandling som erbjuds kan också bero på vilken läkare man har, säger Katarina Nydahl från Sköldkörtelförbundet som vill se ett nationellt vårdprogram och kvalitetsregister för hypotyreos.

Fakta: Hypotyreos

  • En person med hypotyreos har brist på sköldkörtelhormon som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen.
  • Några av de vanligaste symptomen är trötthet, kraftlöshet, man fryser, har svårt att koncentrera sig och blir nedstämd. Andra symtom kan vara viktuppgång, ont i leder och muskler samt torr hud och hår.
  • För män kan hypotyreos också innebära potensproblem, fertilitetsproblem och minskad sexlust.
  • De allra flesta behöver behandlas livet ut med läkemedel som innehåller syntetiska hormoner. I början kan det vara svårt att få rätt dosering och därför krävs det regelbundna kontroller.
  • Motsatsen till hypotyreos är hypertyreos som i stället innebär att man producerar för mycket sköldkörtelhormoner vilket kan ge symptom som hjärtklappning, hög puls, trötthet och att man svettas och känner sig varm.

Källa: Vårdguiden 1177 och Sköldkörtelförbundet

ANNONS