Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Drastisk ökning av coronasmitta i Halland – restriktioner övervägs

Efter en oroande ökning av coronasmitta i Skåne infördes på tisdagen skärpta råd för alla skåningar. Nu ser Halland ut att gå samma väg.
– Imorgon klockan 12 kommer vi att ha ett möte med alla kommuner, länsstyrelsen och polisen för att diskutera behovet av lokala råd, säger regiondirektör Jörgen Preuss.

I samband med att Region Hallands politiker idag samlats i Varberg för ett regionfullmäktigemöte inledde Jörgen Preuss med att beskriva en dramatisk förändring vad gäller coronasmittan.

– Vi ser att smittan i Halland ökar väldigt kraftigt. Igår hade vi 99 ny fall, vilket är i proportion med den utveckling man sett i Skåne. Just nu analyserar smittskyddsläkarna var fallen finns; om de är koncentrerade till någon viss kommun eller spridda över hela länet. Frågan är förstås hur vi ska hantera detta, sade han.

Folkhälsomyndigheten fattar beslutet

Han fortsatte med att berätta att det så kallade Regionala rådet, som bland annat består av Länsstyrelsens länsråd, regiondirektören, smittskyddsläkare, hälso- och sjukvårdsdirektör, kommunchefer och polis, kommer att träffas under torsdagen för att diskutera införandet av skärpta råd för hallänningarna.

– Men det är Folkhälsomyndighetens generaldirektör som fattar beslutet i samråd med våra smittskyddsläkare, sade Jörgen Preuss.

Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland, bekräftar att smittskyddsläkarna nu analyserar läget i Halland och väntas kunna ge en tydligare bild under eftermiddagen. 99 fall under en dag kan sättas i relation till att Halland under förrförra veckan hade totalt 137 konstaterade fall.

– Även Folkhälsomyndigheten är med i våra diskussioner. Om ökningen är koncentrerad till en del av Halland kan det bli tal om väldigt lokala rekommendationer, men vi vill inte riskera att göra något tandlöst som inte får effekt, säger hon.

Skarpa restriktioner för skåningar

De skärpta råd som nu gäller i Skåne innebär bland annat att alla som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa med kollektivtrafik, avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym och att inte delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Om möjligt uppmanas även skåningarna att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Texten uppdateras.