Snart kan bland annat hallänningar börja resa till Danmark igen. Sandra Forsén på Øresunddirekt förklarar vad som kommer krävas för att ta sig över gränsen som hallänning
Snart kan bland annat hallänningar börja resa till Danmark igen. Sandra Forsén på Øresunddirekt förklarar vad som kommer krävas för att ta sig över gränsen som hallänning Bild: Johan Nilsson/TT

Detta behövs för att besöka Danmark

Beskeden från Danmark kan vara svåra att tyda. Först var hallänningar välkomna och sedan inte. Men det är inte omöjligt att ta sig över gränsen, HN reder ut vad som behövs för att bli godkänd som turist.

ANNONS
|

Under coronapandemin har Danmark valt en betydligt hårdare väg än Sverige men successivt har vårt grannland öppnat upp mer och mer. Från och med lördag öppnar gränsen ytterligare men vilka svenskar som är välkomna in avgörs på var man bor och hur smittoläget ser ut i den regionen. Sverige som helhet når inte upp till kraven om att ha mindre än 20 smittade per 100 000 invånare per vecka.

På torsdagen meddelade Statens seruminstitut att den enda regionen som klarar kravet är Västerbotten. Men det betyder inte att det är kört för de så kallade gränsregionerna.

– Sverige som helhet räknas som ett ”karantänsland” men det finns undantag för regioner, i detta fall är Västerbotten helt öppet och Skåne, Halland och Blekinge räknas som gränsregioner, förklarar Sandra Forsén, verksamhetsansvarig på Øresunddirekt Sverige som är en informationstjänst för Öresundsregionen.

ANNONS

Tre krav för att korsa gränsen

För personer från Västerbotten räcker det att bevisa att man kommer från just Västerbotten. För gränsregionerna ställs det dock ett ytterligare krav för att bli insläppt i Danmark.

Tre viktiga papper krävs för att bli välkomnad. Bevis på vem du är och i vilket län du bor i samt ett negativt coronatest som inte är mer än 72 timmar gammalt.

Hur bevisar man att man är hallänning?

I dagsläget finns det inget officiellt beslut från de danska myndigheterna om exakt hur en hallänning ska visa att den är just en hallänning. Men enligt Sandra Forsén finns det inte särskilt många alternativ.

– Man måste kunna visa att man bor i länet och vi har resonerat kring det och varit i kontakt med gränspolisen. Det enda alternativet som vi har i Sverige är ett personbevis från Skatteverket, förklarar hon.

Det finns flera olika typer av personbevis men Øresunddirekt rekommenderar det som kallas hemortsbevis. Det innehåller uppgifter om var man var folkbokförd den 1 november föregående år och är enligt Sandra Forsén det enda alternativet som svenska myndigheter har att tillgå.

– Det i kombination med en giltig identifikationshandling kommer nog vara det bästa. Enligt den dialogen vi haft med gränspolisen ska det vara okej, säger hon.

Negativt coronatest räcker inte för alla

Det som skiljer gränsregionerna från övriga regioner som inte når upp till kraven är att hallänningar, skåningar och blekingar fortfarande är välkomna så länge de kan bevisa att de inte är sjuka. I Halland erbjuds dock bara coronatest för de som uppvisar några symptom på covid-19.

ANNONS

Så exempelvis en göteborgare med ett negativt coronatest kan inte resa till Danmark?

– Nej det är inte vilken svensk som helst utan det är en regional lösning för dessa regionerna, säger Sandra Forsén.

Däremot har personer från hela Sverige rätt att besöka Danmark om man har giltiga skäl som exempelvis ett jobb eller familjemedlemmar i landet. Personer med sjukdomssymtom kommer däremot stoppas vid gränsen oavsett anledningen till resan.

– Det är alltid den enskilde gränspolisen som i slutet tar varje beslut. Vi har hört att det ibland varit problem. Men då har man kanske saknat rätt handlingar.

Sverige avråder fortfarande

Trots att Danmark välkomnar svenskar i större utsträckning kvarstår UDs avrådan om icke nödvändiga resor till bland annat Danmark till och med den 15 juli. Men man tittar hela tiden över situationen berättar Catarina Axelsson på UDs presstjänst.

– Det beslut som finns är det som gäller nu, men vi tittar kontinuerligt på situationen i Europa. Om Danmark förändrar sina regler är det givetvis något som vi också kommer titta på. Men idag är det beslutet om avrådan som finns som gäller, säger hon.

De tio länder som UD hävt sin avrådan från är länder som de bedömer inte har några särskilda restriktioner för inresande. Att Danmark inte finns med på den listan innebär att man som turist inte kan vara säker på att få hjälp från Sverige om man hamnar i en svår situation.

ANNONS

– Det som generellt gäller med en avrådan är att man inte kan vänta sig att få hjälp om man ändå väljer att resa. Det är extra viktigt att se över sitt reseskydd och är medveten om exempelvis vad ens försäkring täcker, säger Catarina Axelsson.

Detta behövs för att besöka Danmark som hallänning:

  • En giltig identitetshandling, exempelvis pass.
  • Ett hemortsbevis som går att beställa eller skriva ut från Skatteverkets hemsida.
  • Ett negativt coronatest som inte är äldre än 72 timmar gammalt. Personer med sjukdomssymptom kan boka tid för provtagning på 1177.se.

Källa: Øresunddirekt Sverige

ANNONS