Jul igen. Systembolaget har laddat med högtidens dryck. Enligt Sven Fagerberg gör sig drycken bra till den feta och salta julmaten. Bild: Roger Larsson
Jul igen. Systembolaget har laddat med högtidens dryck. Enligt Sven Fagerberg gör sig drycken bra till den feta och salta julmaten. Bild: Roger Larsson

Det mustiga julölet

Om ölälskare får välja ska det vara en riktig julöl till ett dignande julbord.

ANNONS
|

– Rent gastronomiskt passar julöl bra till den feta och salta maten, säger Lars Fagerberg på Systembolaget i Halmstad.

En riktig julöl är inte detsamma som ljus lager – den öl som 90 procent av svenskarna köper övriga tider på året.

– Julölen är mörkare, mustigare, maltigare och kanske lite sötare med inspiration av bayerskt öl, förklarar Lars Fagerberg.

De flesta störresvenska bryggerier brygger julöl, även alkoholfritt, och inräknat importerad öl har Systembolaget upp emot ett 100-tal sorter.

– Men kunderna är patriotiska så de stora volymerna är svensktillverkade.

Mikrobryggerier däremot är mer försiktiga.

– Stora volymer ska säljas på kort tid. Efter julhelgerna är de osäljbara och för de små bryggerierna kan det betyda förluster.

ANNONS

Försäljningen pågår från 1 november till 31 januari. Därefter rensas hyllorna från julöl.

Vi är inte mer traditionella än att under senare år har smakerna på julölen breddats.

– Förr var de likriktade men nu varierar de från riktigt mörk lager till syrligt öl. Det är hippt och inne med nya smaker.

I november höll Lars Fagerberg, som är försäljare och utbildare på Systembolaget, en julölsprovning. Deltagarna fick provsmaka sex ölsorter, några av dem bryggda i Halland.

– Jag töjde verkligen på begreppet julöl från enkel mörk lager till en riktigt syrlig sort.Tyvärr tillåter inte våra regler att jag nämner vad den syrliga varianten var kryddat med, säger han lite finurligt.

Den syrliga smaken kommer av mjölksyrabakterier som tillsatts i bryggprocessen. Men deltagarna tilltalades inte av smaken.

– Ändå är sorten slutsåld, vi har inte mer i lager, säger Lars Fagerberg.

Julöl köps helst på flaska. Att den och andra ölsorter skulle smaka annorlunda på burk anser Lars Fagerberg vara en myt.

– Öl är känslig mot ljus och luft, så rent teoretiskt mår drycken bättre i burk. Men att köpa på flaska känns kanske lite finare. Flaskan pryder sin plats på julbordet, säger han.

Mer om: Julöl

Det vanliga är att länder brygger vinteröl, men i Sverige bryggs den som julöl.

Julöl är ett underjäst lageröl som karaktäriseras av den mörka färgen, mustigheten,kryddigheten och sötman.

Öl har tillverkats sedan vikingatiden. Före 1800-talets industrialisering dracks vardagsöl, men högtiderna firades med ett starkare och fylligare öl som värmde och mättade i vinterkylan.

Julöl föll i glömska men återupplivades på 1980-talet av Spendrups julöl och Falcon julbrygd.

Källa: Systembolaget

ANNONS