Det här har hallänningarna secondhandlat under pandemin

Antikviteter och barnkläder toppar fortfarande listan över vad som säljs mest på Tradera i Halland. Men under pandemin har bland annat frimärken, sticklingar och modelljärnvägar ökat kraftigt, enligt ny statistik.

ANNONS
|

Att köpa begagnat på nätet har länge varit en möjlighet via köp- och säljsajter som till exempel Blocket och Tradera. Under coronapandemin har trenden pekat uppåt och enligt färska siffror från Tradera har den totala försäljningen i Halland ökat med 21 procent från januari till och med oktober jämfört med samma månader förra året.

– Många har tillbringat mer tid hemma vilket kan ha medfört lust att rensa ut och uppdatera saker i hemmet. Det sammanfaller också med en växande trend vi ser där känslan hos många är att man inte alltid behöver köpa allting nytt, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

ANNONS

På Tradera är det kategorierna leksaker och svenska frimärken som vuxit mest i Halland jämfört med förra året, med 108 respektive 79 procent. Andra kategorier som vuxit mycket under pandemin är modelljärnvägar, serietidningar och samlarbilder.

– Det är spännande att se att det är så skilda kategorier som växer. Intresset för lugnande hobbyer nu tror jag beror dels på pandemin, men också på att vi lever i en digitaliserad värld där mycket av livet händer på skärmen och då längtar nog många tillbaka till det där pysslet med händerna, säger Sofia Hagelin.

Lego och krukväxter är extra populärt i Halland

När det gäller leksakskategorin är det framförallt lego som har ökat. Statistiken visar också att sticklingstrenden är stark i Halland. I år har den försäljningen ökat med 64 procent jämfört med ifjol och varje dag byter 35 sticklingar ägare i Halland via Tradera. Utländsk keramik och porslin har också ökat och bland utländska porslinsformgivare sticker Ulla Procopé, som arbetade för Arabia under 50- och 60-talet, ut som eftertraktad bland halländska fyndjägare.

Hittills under året har Tradera sett en generell ökning i hela Sverige. Handel mellan privatpersoner över internet kan ibland medföra risker, men enligt Sofia Hagelin har man inte märkt av att bedrägerierna på sajten skulle ha ökat i takt med försäljningen.

ANNONS

– Procentuellt har vi inte sett någon ökning. Sedan vi införde krav på Bank-ID är andelen affärer där något inte går rätt till försvinnande liten, säger hon.

Topp tio största kategorierna på Tradera i Halland.

Siffran inom parentes visar kategorins plats i topplistan förra året.

1. Antikt & design (2)

2. Barnkläder & barnskor (1)

3. Frimärken (4)

4. Hem & hushåll (6)

5. Kläder (3)

6. Samlarsaker (5)

7. Böcker & tidningar (9)

8. Musik (7)

9. Leksaker & barnartiklar (13)

10. Hobby (8)

Källa: Tradera. Baserat på antal sålda produkter under januari till och med oktober 2020 jämfört med samma period 2019.

Topp tio trendande kategorier på Tradera i Halland

Försäljningsökning i procent från januari till oktober 2020 jämfört med samma period 2019.

Leksaker 108 %

Svenska frimärken 79 %

Sticklingar 63 %

Fiske 57 %

Modelljärnväg 45 %

Bildelar & reservdelar 41 %

Svenska serietidningar 39 %

Barn och ungdomsböcker 36 %

Samlarbilder 37 %

Utländskt keramik & porslin 18 %

Källa: Tradera

ANNONS