Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Det goda ogräset - recept

Vilka är de livskraftigaste växterna i dina trädgårdsland och rabatter?

Kirskål, nässlor, maskrosor, målla och våtarv är vårens godaste primörer. Bekämpa ogräset genom att äta upp det!

Här i Halland vaknar ogräset tidigt. Det första som sticker upp i landen är inte sällan kirskålen, med sina spjut av kryddigt välsmakande bladflikar.
Snart kan de första nässlorna plockas för att göra en vitaminspäckad soppa redan till påsk. Så är det dags för maskrosorna, med bett i bladen, och den krispiga våtarven. I maj är det svinmållans tur.
Även kvickrot, pilört, ängssyra, tistlar och groblad är ätliga.

Att äta upp sitt ogräs är både klimatsmart och ekonomiskt. Varför strö chiafrön - transporterade över oceaner - på frallorna när det går lika bra med mållafrön?  Varför stoppa köpta dyrbarheter i mixern, när en pesto på inhemska och gratis råvaror blir lika god till pastan?
Ofta går det att ta vara på hela plantan. Blad och stjälkar kan ersätta spenat, sallatsblad och rucola. Blommorna blir vackra som ätlig dekoration i soppan eller salladen. Roten kan torkas och malas till mjöl för den avancerade självhushållaren och fröna användas till müsli, gröt och brödbak.

Ogrässäsongen är lång, här i sydväst finns det ätliga blad att plocka nästan året om, särskilt när vintern har varit så mild som den gångna.
Men behöver du få bättre koll på det aktuella ogräsläget eller vill hämta inspiration till nya matexperiment finns det flera sajter på nätet som berättar vilka växter det är säsong för och vad de kan användas till. Kika till exempel in på skogsskafferiet.se eller dagsattplocka.se.