I Frösakullstrakten har parkslide och jätteslide börjat sprida sig.
I Frösakullstrakten har parkslide och jätteslide börjat sprida sig. Bild: Roger Larsson

Det finns inget förbud mot att plantera parkslide i trädgården

Parkslide är en hög, asiatiska växt, som påminner lite om bambu. Den importerades till Sverige som prydnadsväxt och började sedan sprida sig ut i naturen. Antagligen var den inte lika invasiv förr, utan har fått en skjuts på senare år av det varmare klimatet.

ANNONS
|

Flera av mardrömsberättelserna om parkslide kommer från England. Där är klimatet mildare än här, vilket tycks ge parkslide ännu större växtkraft. Det finns brittiska exempel på att parkslide har trängt in i hus.

Här i Sverige känner Naturvårdsverket inte till några sådana historier. ”Rötterna kan möjligen utnyttja redan befintliga sprickor eller skarvar och förvärra dessa. De gör inte hål i solida material som till exempel en väl gjuten betongplatta, asfalt eller plaströr”, lugnar Naturvårdsverket i sin information.

Parkslide är besvärlig att bli av med

Men det kan ändå vara jobbigt att få in parkslide i trädgården. Växten är besvärlig att bli av med. Rötterna går både djupt och brett så man får rusta sig med stort tålamod om man vill bekämpa den.

ANNONS

Något som kan tyckas underligt är att det fortfarande är fullt tillåtet att plantera parkslide. Växtbutikerna får också lov att sälja växten (även om många väljer att inte göra det).

Efter som det inte finns något odlingsförbud finns det heller ingen skyldighet för markägare eller trädgårdsägare att ta bort parkslide. Det spelar ingen roll om det är kommunen eller en privatperson som äger marken. En granne som känner sig orolig kan alltså inte göra något (utan tillstånd från markägaren) förrän växten tagit sig in i den egna trädgården.

Gräv inte bort parkslide

Det finns tyvärr inget snabbt och enkelt sätt att bli av med parkslide. ”Men är man uthållig och fullföljer åtgärderna över tid så lyckas man i regel begränsa plantans tillväxt och spridning”, skriver Naturvårdsverket.

Tidigare fanns det rekommendationer om att försöka gräva bort växten. Nu avråder Naturvårdsverket bestämt från det. Växten verkar nämligen bli än mer benägen att skjuta nya skott vid rotkapning. Skulle man råka tappa en rotbit av en nagels storlek kan den dessutom ge upphov till en ny planta.

Den goda nyheten? Så här års blommar parkslide med vita, glesa blomklasar – men så vitt man vet kan den inte sprida sig med frö.

ANNONS