Derome större än Gekås

Många pratar om Gekås expansion. Men Derome växer fortare och är nu större både när det gäller omsättning och antal anställda. Det visar en färsk undersökning.

ANNONS
|

Både Gekås och Derome är privatägda företag som har växt parallellt med varandra under flera år.

Nu visar siffror från largestcompanies.se,baserade på senaste bokslut, att Derome omsätter 4,7 miljarder kronor, vilket är 700 miljoner mer än Gekås.

Deromes vd Karl-Erik Andersson, som även tillhör ägarfamiljen, konstaterar att omsättningen ökade med 41 procent under förra året.

– Vi har växt inom alla affärsområden och har bland annat ökat på med 14 nya bygghandelsanläggningar. Totalt har vi nu 22 stycken, säger han.

Derome står på fyra ben. Koncernen driver sågverk, förvaltar fastigheter, bygger hus och driver byggvaruhandel. Strategin framåt är en fortsatt tillväxt.

ANNONS

– Ambitionen är att växa med tio procent årligen och det har vi snittat under ett antal år. 41 procent var extremt och är inget som vi klarar av varje år, säger Karl-Erik Andersson.

Han är utbildad byggingenjör och började arbeta i sin fars företag i början av 70-talet. Utvecklingen sen dess har varit enorm.

– Jag kan förstå om omvärlden börjar fundera om vi klarar av den här tillväxten, vilket vi gör. Vår organisation är stark och vi har växt med ökad soliditet, berättar Karl-Erik Andersson.

2011, när Derome omsatte 2,5 miljard var soliditeten 35 procent. Vid nyår låg den på 45 procent. Soliditet är ett mått på egna kapitalet i förhållande till balansräkningen.

– Så vi har ett stabilt företag ekonomiskt. Ibland får jag nypa mig lite i armen över att vår tillväxt till 45 procent är finansierad med egna medel och 55 procent med hjälp av lånade pengar.

När det gäller antalet anställda i Halland är Derome näst störst i Halland med 1444 personer. 2016 har den siffran växt ytterligare, enligt Karl-Erik Anderson.

– Vi dagens datum är vi 1600 personer anställda.

Hur ska ni fira att ni nu omsätter mer pengar än Gekås?

ANNONS

– Vi har inte Gekås som en jämförelse. Det är bara jag som ibland har reflekterat över att vi håller väl så snabb ökningstakt som Gekås som ofta uppmärksammas av massmedia.

Jan Wallberg, vd på Gekås, har inga problem med att Derome har sprungit om dem när det gäller omsättning.

– Jag är glad för Deromes skull, men även för Halland, för att vi har ett fint näringsliv som blomstrar. Det finns ingen prestige i det här.

– Ökningstal på 15-20 procent i omsättning är inte realistiskt för oss längre. Vi är nöjda med en lite blygsammare tillväxt.

– Nu har vi ett investeringsprogram på en halv miljard under närmaste åren. Vi ska till exempel spränga bort ett berg för att kunna bygga ut vårt varuhus.

ANNONS