Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bestört. Den lokala journalistiken riskerar att utarmas kraftigt när TV4 lägger ned sina lokala nyhetssändningar, befarar Marie Sjöberg, nyhetschef på TV4 Halland.

"Den lokala journalistiken utarmas"

Beskedet att TV4 lägger ned sina lokala nyhetssändningar slog ned som en bomb på redaktionen i Halmstad i går morse. - Det känns fruktansvärt, säger Marie Sjöberg, nyhetschef.

TV4:s ledning gick på onsdagen ut och berättade att man vill lägga ned 21 nyhetsredaktioner och 24 editioner runt om i landet. 140 av cirka 165 tjänster på Nyhetsbolaget kan försvinna och förslaget förhandlas nu med facket.

TV4 Halland i Halmstad är en av redaktionerna som berörs och där hotas åtta redaktionella tjänster. De anställda fick beskedet från Stockholm i går morse.

- Det kom som en blixt från klar himmel, att de vill lägga ned all lokal-tv fanns inte i vår vildaste fantasi. Alla är bedrövade, säger Marie Sjöberg.

Ledningen anser inte att de lokala stationerna är tillräckligt lönsamma och anser sig tvungen att möta de stora strukturella förändringarna på mediemarknaden som bland annat innebär förändrade tittarbeteenden och större konkurrens.

I stället vill TV4 satsa på digitala nyhetssändningar och på de stora nationella nyhetssändningarna. Bolaget vill samtidigt förstärka riksredaktionen med 25 fasta inrikesreportrar placerade på några lokalredaktioner ute i landet.

- Det ersätter inte på något sätt det lokala, man kan inte inbillas att tro att de kommer att kunna göra lokala nyheter. Det blir bara nyheter som riksnyheterna vill ha, tror Marie Sjöberg.

Hon tycker att det är väldigt tråkigt att det nu blir en aktör mindre som skildrar lokala frågor och som granskar makten lokalt och ser gårdagens besked som ett dråpslag mot lokaljournalistiken.

- Vi tycker att det är provocerande att man gör detta några månader före ett val. Media behövs verkligen som granskare och ifrågasättare i valtider.

SVT:s Hallandsnytt med redaktion i Varberg har inte alls samma lokala närvaro som TV4, menar hon.

- Vi har haft möjlighet att sätta agendan på ett annat sätt och har fokuserat på att vara mer nära. Folk vill veta vad som händer lokalt, inte i Göteborg som ofta är fallet med SVT:s lokalnyheter. Det här innebär en försämring för invånarna.

Att beskedet kommer just nu har enligt Marie Sjöberg att göra med det nya sändningstillståndet som började gälla 1 april och som innebär att kanalen inte längre är tvungen att ha regionala sändningar.

- Men det här är ett beslut som Bonnier fattat. Och vi förstår inte hur Bonnier kan göra en sådan total walkover när alla andra mediehus just nu håller på att bygga upp tv-redaktioner.

Sista sändningen blir troligtvis runt midsommar. Men trots turbulensen fattade redaktionen tidigt i går ett gemensamt beslut om att avsluta värdigt.

- Vi kommer att köra med flaggan i topp ända in i kaklet, säger nyhetschefen.

De fyra annonssäljarna i Halmstad berörs inte, annonsförsäljningen fortsätter som vanligt och de lokala annonserna kommer fortsatt att synas i kanalens hela utbud.