Risken för ficktjuvar ökar i julträngseln. Men det finns sätt att förhindra stölderna.
Risken för ficktjuvar ökar i julträngseln. Men det finns sätt att förhindra stölderna.

Dansande ficktjuv med flera identiteter döms

Mannen dansade med och kramade sina brottsoffer innan han stal deras värdesaker. Nu döms han till sluten ungdomsvård.

ANNONS
|

Den unge mannen dansade med sina offer innan han stal deras värdesaker. Nu döms han till sluten ungdomsvård.

HP har tidigare skrivit om dendansanta ficktjuvensom hade ett antal identiteter, enligt polisens utredning.

Han stoppades efter grova stölder i Falkenberg och Halmstad när en man som råkade ut för en hastig kram på Lilla torg anade oråd och följde efter ungdomarna som just passerat honom.

I flera fall har offren för stölderna bjudits upp till dans och distraherats under uppsluppna former. Tingsrätten konstaterar att brotten har genomförts av flera gärningsmän och har en yrkesmässig karaktär.

Mannen hade blivit av med sin plånbok och såg gänget kasta den mellan sig medan de delade upp bytet. Han fick tag på ficktjuven och en passerande polispatrull kunde hjälpa till.

ANNONS

Straffet för mannen med flera identiteter är dock en komplicerad fråga. Migrationsverket har i ett utvisningsbeslut bedömt att han sannolikt är 18 år och det är den linje som även åklagaren håller. Själv säger han sig vara ett år yngre och därmed omyndig.

Domstolen konstaterar att den har rätt att göra sin egen bedömning. Och eftersom åldersfrågan är oklar väljer tingsrätten den linje som är mest förmånlig för den nu dömde ficktjuven – att han var 17 år vid tiden för gärningarna.

Han slipper därför fängelse och döms till sluten ungdomsvård i två månader och 21 dagar. Den unge mannen bedöms vara i en socialt utsatt situation med vårdbehov för sitt mående och missbruk.

Eftersom han ska utvisas är frivårdande påföljd inte aktuellt, enligt domen.

ANNONS