Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Sanjay fick hjärnhinneinflammation efter covid-19

Han glömde bort sin frus namn och hur man borstar tänderna.
På sjukhus började man utreda demens, men det visade sig senare att Daniel Sanjay fått en hjärnhinneinflammation – med största sannolikhet på grund av covid-19.
– Det var en extremt skrämmande känsla att vara så borta, säger han.
Pratade som att han var väldigt berusad

Daniel Sanjay, en profil i Halmstads kulturkretsar, drabbades av covid-19 i slutet av november.

– Det var hur lugnt som helst då, jag hade feber en dag kanske, säger han.

Men hela december kände han sig sedan trött och hängig, och mot slutet av månaden förvärrades symtomen.

– Jag kunde få väldigt ont i bröstet och fick en väldigt ocharmig diarré. Vi åkte till vårdcentralen flera gånger för att göra tester men de hittade aldrig något.

Ett par dagar efter nyår blev det dock snabbt mycket värre.

– Den 2 januari var jag jättekrasslig men återigen hittade man ingenting. Jag åt ingenting på kvällen och på morgonen efter fick min fru Catharina hjälpa mig till toaletten eftersom jag knappt kunde gå.

Från de efterföljande timmarna minns Daniel själv inte så mycket, men det gör Catharina.

– Han började prata jättekonstigt. Sa konstiga och osammanhängande saker, det var som att han var jättefull, säger hon.

En ambulans kallades till parets hus och på deras tester gick det inte bättre.

– De frågade Daniel vad jag heter och han svarade ”Sara och Bengt Hansson”, vilket är hans bortgångna föräldrar. Han kunde inte ens säga mitt namn och då var jag jätteorolig, säger Catharina Sanjay.

Kunde inte borsta tänderna – läkarna utredde demens

Daniel Sanjay blev inlagd på sjukhus och fick genomgå en rad tester för att ta reda på vad hjärndimman kunde bero på.

–Jag minns speciellt när läkaren berättade att de utredde demens på mig. Min pappa och ytterligare en anhörig till mig har gått bort i demens så då blev jag rädd, säger han.

Demenstesterna som Daniel sedan fick gå igenom gjorde sedan att oron växte.

– Jag fick en tandborste i handen och jag visste inte vad det var för något. De sa att jag skulle borsta tänderna men jag klarade inte av det – jag förde upp tandborsten mot ögonen och kunde inte flytta ner den, säger Sanjay och fortsätter:

– Det var en extremt skrämmande känsla att vara så borta. Jag kände igen testen från när min pappa gjorde dem och nu kan jag på riktigt förstå hans frustration.

Läkarna tror det har med covid att göra

Men efter några dagar på sjukhus blev Daniel sakta bättre. Kort efter att han skrevs ut kunde man konstatera att det var en hjärnhinneinflammation som drabbat honom.

– Det var ett otroligt lättande besked även om det är en lång väg tillbaka nu.

Läkarna tror att han fick inflammationen på grund av covid-19.

– Det visar hur lömsk den här sjukdomen är. Man ska inte måla fan på väggen men det kan nog vara bra att känna efter lite extra tiden man haft covid-19. För vi gjorde ju aldrig den kopplingen eftersom det var så lång tid emellan. Vi var knappt sjuka då och trodde att vi kommit lindrigt undan.

Nu väntar en lång tids sjukskrivning arbetsterapi och sjukgymnastik. Han ska återgå till arbetet i långsam takt eftersom han fortfarande blir hjärntrött lätt.

– Framför allt efter skärmtid. Jag tror att jag är inne i en stor omställning i livet eftersom jag upptäckt hur onyttigt det är med så mycket skräm. Jag var en helg med vänner i en stuga utan täckning och jag har inte mått så bra sedan november, säger han och fortsätter:

– Man börjar omvärdera jättemycket. Tacksamhet är ett utslitet ord men det är verkligen det som det handlar om. Man har tagit så mycket av kroppen och hjärnans funktioner för givet.

Paret hyser också en stor tacksamhet till all vårdpersonal som hjälpt dem igenom detta.

– All personal i ambulansen och på sjukhuset var verkligen så bra och även de som nu hjälper mig med min rehab. De är riktiga hjältar.