Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meteorregn. Perseiderna och Aquariderna har fått sina namn från de stjärnbilder de ser ut att komma ifrån. Perseus och Aquarius (Vattumannens stjärnbild).

Dags för sommarregn av meteorer

Under(bar) himmel. Astronomen Arne Sikö berättar om kommande händelser på stjärnkalendern. – Att se en meteorskur från en sandstrand är en vacker upplevelse.

När solen går ner är det dags att titta upp. Både juli och augusti månad bjuder på meteorskurar vid namn Södra Delta-Aquariderna och Perseiderna. 

Arne Sikö är astronom och kurslärare på Plönningeobservatoriet och enligt honom är bästa skådningsplatsen en sandstrand efter solens nedgång. Skrea strand, Apelviken eller vilken kuststräcka som helst utan stark belysning är passande platser för stjärnskådaren.

– Det är väldigt vackert att titta på stjärnhimmelen från en strand oavsett om det regnar meteorer eller inte, säger Arne Sikö.

Ett meteorregn är stenrester av en komet som kommit för nära solen och gått i bitar av solens hetta. Dessa bitar, oftast av sten eller metall, hamnar då i en bana runt solen, och driver regelbundet in i jordens atomsfär. 

– Man kan också säga det är vi som driver in i dem, såklart, men i varje fall så kolliderar dessa himlakroppar med vår atmosfär och då förstörs de med ett skinande ljusspår på himmelen. Stjärnfall fungerar ju precis på samma sätt, men då handlar det om enstaka rymdstenar.

Den 29 juli. Södra Delta-Aquariderna. 

– Aquariderna är ett meteorregn som kommer från en komet av okänt ursprung. Man är alltså inte helt säker på var meteorregnet har kommit ifrån, men nu ligger det som i en bana runt solen, likt jordens omloppsbana. Vi kan se det en gång om året och det kan regna ungefär 30 meteorer per timme.

Hur ser man det bäst?

- Det ligger rätt lågt på himmelen mot sydväst så jag skulle rekommendera att man undviker att ha skog omkring sig. Var som helst på en strand borde fungera bra. Om inte annat så är det ju väldigt vackert att titta på en klar stjärnhimmel från stranden. Kolla från när solen går ner tills du inte orkar mer.

Den 12 augusti. Perseiderna.

– Ett meteorregn som är ganska likt Aquariderna förutom att det oftast regnar mycket mer, ungefär 30 till 200 meteorer per timme. En annan intressant sak är att meteorregnets ursprungliga komet delvis finns kvar. De resterande rymdstenarna har inte helt hunnit sprida ut sig i en bana och när jorden möter Perseiderna kan det regna ganska mycket och tätare.

Hur ser man det bäst?

– Det går att se från den 12:e till 14:e augusti, men bäst när nog att försöka på dagen när det börjar. Men det finns ett litet problem och det är månen. Den ligger lite dumt till då den lyser rätt kraftigt och det kan störa sikten något. Även den här gången kan man se meteorregnet från att solen går ner till långt in på småtimmarna. Så länge man orkar helt enkelt.