Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vecka  Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Vecka Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Dödligaste veckan sedan pandemin startade

Region Halland har i dag uppdaterat de senaste siffrorna över antalet dödsfall med covid-19. Förra veckan avled 13 personer i Halland. Det gör vecka 48 till den dödligaste veckan sedan pandemin startade.

Den andra vågen har slagit hårt mot Halland. I dag uppdaterades siffrorna över dödsfall med ytterligare fem personer. Det innebär att under förra veckan avled totalt 13 personer med bekräftad covid-19 i Halland. Det gör vecka 48 till den dödligaste veckan sedan pandemin startade. Medelåldern på de som har avlidit är drygt 84 år och precis som i våras har smittan tagit sig in på äldreboenden runt om i länet.

– Vi är inte så förvånade. Vi var oroliga för det här när vi såg att smittan började spridas. Vi upplever att äldrevården är bättre på att hantera smittan och skydda de äldre nu än i våras men när det är samhällssmitta är det svårt att skydda riskgrupperna,säger Johanna Wiechel-Steier kommunikationsdirektör på Region Halland.

Inga lokala besöksförbud än

Hittills har inte besöksförbud återinförts på äldreboenden i någon kommun i Halland, även om regeringen och FHM har öppnat upp för den möjligheten sedan ett par veckor tillbaka.

– Nyttan av ett besöksförbud måste vägas mot den inskränkning i den personliga friheten det är för de människor som bor där. Men att återinföra besöksförbud är en diskussion mellan kommun, smittskydd och FHM, säger Johanna Wiechel-Steier.

Även trycket på sjukvården i Halland har ökat. Just nu vårdas 19 personer på sjukhus varav 3 på intensivvårdsavdelning.

– Det hänger i hop med den höga ökning i smittspridningen vi såg för några veckor sedan eftersom att behov av sjukhusvård dröjer ett tag in i sjukdomsförloppet. Nu har vi en fortsatt svårt läge men smittspridningen har planat ut sedan de lokala allmänna råden infördes vilket kan göra att trycket på sjukvården inte kommer att fortsätta stiga, säger Johanna Wiechel Steier.

Kortare väntetid på provtagning

Som tidningen tidigare har rapporterat så har Region Halland också haft stora problem att hinna med att provta alla misstänkta fall under höstens coronaboom. Under veckorna 45, 46 och 47 har regionens provtagningskapacitet slagit i taket och väntetiderna har periodvis varit långa både för att få en tid för provtagning och för att få provsvar.

Men Mika Jägerstedt på Region Hallands provtagningsenhet kan nu rapportera om en förbättrad situation sedan i slutet av förra veckan.

– Det externa labbet har jobbat ikapp och växlat upp sin kapacitet och därför får vi provsvaren snabbare nu. Dessutom har trycket på provtagningar minskat något, säger hon.

Sammantaget innebär detta nu att det är möjligt att få tid till provtagning inom en till högst två dagar och att provsvaret för de flesta kommer följande dag (i vissa fall två dagar).

– Det är så som vi vill att det fungera. Nu var det i slutet av förra veckan som detta stabiliserade sig, så det är ännu för tidigt att dra några helt säkra slutsatser, säger Jägerstedt.

Jägerstedt berättar att omkring 8 000 provtagningar gjordes i Halland under förra veckan, och att andelen positiva provsvar ligger ungefär i nivå med de föregående tre veckorna, det vill säga mellan 9–10 procent.

Konstaterade fall fram till 29 november

Konstaterade fall (ökning sedan senaste uppdateringen) 6487 (+241)

Medelålder 42,1 år

Sjukhusvårdade

Sjukhusvårdade 30 november kl. 08:00 19

varav intensivvårdade 3

Avlidna fram till 29 november

Avlidna totalt 109

varav medicinsk riskgrupp 108 av 109

Medelålder 84,1 år

Källa: Region Halland