Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Johan Nilsson
Bild: Johan Nilsson

Dåligt med tider för tredje vaccindosen i Halland

Vårdcentralerna har ont om tider för personer som vill boka sin tredje vaccindos mot covid-19. Regionen går nu ut med budskapet om att det är okej att vänta.

Arbetet kring den tredje vaccindosen pågår för fullt i länets samtliga kommuner. Men i väntan på att vaccinationscentralerna ska öppna igen kan det vara svårt att få en tid.

– Vi är i en utmanande mellanperiod nu innan centralerna öppnar. Vi har färre tider att erbjuda och det beror på att det är en stor grupp som ska vaccineras. Det är ett stort tryck. Det är därför vi har avvaktat med att öppna upp för sista gruppen, 65-66 år, säger Bibi Estev, områdeschef pandemi på Region Halland.

Samtidigt som en stor grupp människor ska få sin tredje dos ska också 12-15-åringarna få sin första. Dessutom pågår vaccination mot säsongsinfluensan. Enligt Bibi Estev går det bra att vänta med den tredje dosen.

– Utifrån ett medicinskt perspektiv är det okej att vänta några veckor med att få sin tredje dos. Bara för att det har gått fem månader behöver man inte få den direkt.

Det står sedan tidigare klart att vaccinationscentralen i Falkenberg återöppnar nästa vecka. Centralen i Kungsbacka väntas stå klar inom några veckor. Om det sedan blir Varberg eller Halmstad som blir tredje kommunen som öppnar vaccinationscentralen igen är oklart.

– Vårt mål är att ha tre centraler öppna innan årsskiftet. Sedan var den tredje blir beror på hur snabbt vi får till avtalet. Vi är beredda att sätta upp den, bara vi får avtalet klart.

Kan man behöva ta sig till en annan kommun för att få sin tredje dos?

– Om man vill vaccinera sig tidigare så finns den möjligheten, men annars får man vänta till det finns en tid på vårdcentralen eller till centralerna öppnar. Det är som sagt ingen fara med att skjuta upp vaccinationen några veckor, säger Bibi Estev.

Läs mer: Vaccinationscentralerna i Halland behöver öppnas igen

Läs mer: Ungdomars vaccinering halkar efter till följd av tredje dosen