Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Därför vill de stoppa cirkusen

Under Cirkus Maximums turné har djurrättsaktivister protesterat utanför tältet. Men Länsstyrelsen menar att djurhållningen överlag är god, även om den brister på ett par punkter.

Cirkus Maximum turnerar runt med åtta hästar, åtta åsnor, tre kameler, två kor, tre får, tre getter, tre gäss och femton hundar. Inför varje säsong kontrollerar Länsstyrelsen hur djuren mår, hur de hålls samt kollar på maneger, journaler och transportfordon. När cirkusen väl är ute på turnén är det upp till Länsstyrelsen i det län de befinner sig att göra eventuella stickprover.

– Om vi får in en anmälan eller om vi upptäckt brister vid den första besiktningen skickar vi även det vidare för uppföljning, säger Emma Kjellerup, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Halland. 

I rapporten för den senaste inbesiktningen som gjordes i slutet av mars står det att: "Länsstyrelsen bedömer att samtliga hästar, åsnor, nötkreatur, får, getter, gäss och kameler som kontrollerades var välskötta och i mycket god kondition." 

De brister som förekommer gäller framför allt hundarna och journalföringen. Bland annat framkommer att en av hundarna hade för långa klor, vilket kan innebära svårighet att gå normalt och leda till inflammation. En djurtransport som används som hundkoja på cirkusplatserna hade dåligt vindskydd, vilket gör det svårare för hundarna att hålla sin kroppstemperatur under vila. Det saknas även mjukt liggunderlag i hundkojan. 

Tiden som djuren får transporteras är reglerad. Men utgör sällan något problem för cirkusen, enligt Emma Kjellerup.

– De har sällan speciellt långa transporter och de gör stopp längs vägen. Djuren ska kontrolleras minst varannan timme under transport, säger hon.

När HN pratade med cirkusens turnéledare Helena Schicht i måndags så framhöll hon just länsstyrelsens kontroller som en garant för att de djur som används under föreställningen mår bra.

Det argumentet biter dock inte på kritikerna.

– Vi tycker inte att djur ska användas som underhållning på det sättet. De får gärna ha cirkus men vi tycker inte att de ska ha djur med i föreställningen, säger Josefin Karlsson, en av de aktivister som tänker demonstrera utanför cirkusen i Falkenberg under torsdagskvällen.

Hon litar inte på att resultatet av länsstyrelsens inspektioner visar hela bilden.

– Ingen har någon bra insyn. Det är bara när det kommer fram något dramatiskt. Men vi vet inte hur de har det i sina tillfälliga hägn eller hur de behandlas under de många och långa transporterna, säger Josefin Karlsson.

Vad hoppas ni kunna uppnå med demonstrationen?
– Vi hoppas att fler personer förstår och tänker efter.