Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På grund av Trafikverkets markarbeten utmed järnvägen och arbeten i spåren stoppas tågtrafiken genom Varberg under tre dagar i slutet av januari. Resenärer hänvisas till ersättningstrafik.  Bild: Magnus Johansson
På grund av Trafikverkets markarbeten utmed järnvägen och arbeten i spåren stoppas tågtrafiken genom Varberg under tre dagar i slutet av januari. Resenärer hänvisas till ersättningstrafik. Bild: Magnus Johansson

Därför stoppas tågtrafiken i Varberg

Under tre dygn är det tågstopp i Varberg. I helgen utförs flera banarbeten i anslutning till Getteröbron och tågresenärer kan redan nu förbereda sig på ytterligare tågstopp under vår och sommar.

Orsaken bakom tågstoppet mellan torsdag den 28 januari till söndag den 31 januari är flera. Arbeten kommer att utföras dygnet runt och vara koncentrerade norr och söder om Getteröbron. Bland annat ska två större vatten- och avloppsledningar ner i backen och korsa spåren. Tågen kan heller inte passera Varberg för att strömmen måste brytas på grund av arbete med en ny kontaktledningsanläggning.

– Det kommer även utföras en del arbeten runt den nuvarande perrongen, säger Stephan Larsson, delprojektledare järnväg Varbergstunneln.

Vad för typ av arbete?

– Signal och telekabelarbeten, som är en förberedelse för arbeten senare i vår. Vi kommer även passa på att göra underhållsarbeten på banan medan tågtrafiken är avstängd, säger Stephan Larsson.

Hur länge har tågstoppet varit planerat?

– I två år ungefär. Alla arbeten som innebär en större trafikpåverkan planeras under en väldigt lång tid.

När stängs tågtrafiken av nästa gång?

– Under påsken och midsommar. Under påsken blir det under långfredagen, påskafton och påskdagen och ett längre stopp planeras under midsommarhelgen, säger Stephan Larsson.

Under fredagsmorgonen (29/1) gick det ut information till tågresenärer att stoppet berodde på att en bro skulle kopplas på i Varberg. Är tågstoppet ihopkopplat med Getteröbron?

– Nej, vi gör inga arbeten på Getteröbron. Det var meningen att vi skulle slå en spont för bygget av en bro i Vareborg. Men vi har ändrat produktionsmetod, säger Peter Lidemar, projektledare på Trafikverket.

Trafikverket planerar att bygga en järnvägsbro vid en enskild väg som ansluter till jordgubbsodlingen i Vareborg.

– Vi ska bygga om den vägen så den går under järnvägen i framtiden.

Enligt Lidemar startar det arbetet sannolikt under hösten.

Läs mer: Tågtrafiken stoppas helt – ”räkna med längre restid”