Chefsläkare Anders Åkvist går igenom statistiken för Varberg och Falkenberg, och ger svar på några av de vanligaste frågorna.
Chefsläkare Anders Åkvist går igenom statistiken för Varberg och Falkenberg, och ger svar på några av de vanligaste frågorna. Bild: Alma Tallborn

Dödligheten i Halland under pandemin – månad för månad

Överdödligheten under pandemin har varit ett hett diskussionsämne de senaste månaderna. Chefläkare Anders Åkvist går igenom statistiken för Varberg och Falkenberg, och ger svar på några av de vanligaste frågorna.

ANNONS
|

Nationellt har mellan 6000 och 7000 fler dött under 2020 jämfört med snittet föregående år, enligt statistik från SCB. På lokal nivå är läget ett annat.

HN har sammanställt SCB:s lokala statistik över samtliga inrapporterade dödsfall under året, oavsett dödsorsak, i Halland, Varberg och Falkenberg. Detta ställs i relation till snittet under 2014-2019.

Under 2020 har kurvan gått upp och ned från månad till månad, vilket gjort statistiken svårtolkad för regionens tjänstemän. Nu med facit för hela 2020 i handen kan det konstateras att det i Halland är 88 fler personer som avlidit, jämfört med snittet 2014-2019.

– Det är svåranalyserad statistik. Halland är ett litet län och det blir lätt ”hoppigheter” i siffrorna. Det är först nu när man ser tillbaka över hela året som det går att dra några slutsatser och peka på trender, säger Anders Åkvist, chefläkare och del av Region Hallands krisledningsgrupp under pandemin.

ANNONS

Överdödligheten i Varberg och Falkenberg – månad för månad

De ”hoppigheter” som Anders Åkvist syftar på blir extra tydliga när man går ned på kommunnivå.

I Falkenberg sticker några månader ut med både toppar och dalar i dödstalen, samtidigt ligger dödligheten över året nästan precis på samma nivå som snittet 2014-2019. Topparna förklarar chefsläkaren med specifika utbrott.

– De veckorna där det är stora toppar har det förmodligen varit utbrott eller ansamlade dödsfall. Eftersom Falkenberg är en mindre kommun med ett litet urval får enskilda fall stort utslag i statistiken. I en större kommun jämnar det där ut sig. Men över året är det ingen tydlig trend på någon överdödlighet, säger Anders Åkvist och fortsätter:

– Därför drar vi inte några större slutsatser från enskilda månader eller veckor när det kommer så nära som på kommunnivå.

I Varberg ser kurvan annorlunda ut, med 17 fler döda än snittet 2014-2019. För ett otränat öga ser det ut som att kurvan följer smittspridningen i samhället. Dödligheten låg stadigt över snittet från mars till augusti, dalade i september till en bit under snittet, och gick sedan upp igen i oktober ungefär när den andra vågen slagit till.

Den typen av slutsatser kring kurvan är inget som regionen uppmuntrar.

– Det går inte att dra den typen av slutsatser. Hade död varit något som inträffat ofta vid covid-19, eller om Varberg varit större, hade det gått att se trender som dessa på ett annat sätt. Varje dödsfall är såklart en stor tragedi, men några enstaka fall eller utbrott på äldreboenden där människor är sköra säger inte så mycket även om det får stort genomslag, säger Anders Åkvist.

ANNONS

Frågor och svar om överdödlighet under pandemin

I det stora hela ligger dödligheten 2020 något högre än snittet i Halland men det är samtidigt inte det året som varit ”värst”. År 2017 var det en högre dödlighet, och 2018 låg ungefär på samma nivå som under 2020.

Det har cirkulerat ett antal förklaringsmodeller till detta, inte alltid vetenskapligt grundade, i exempelvis diskussionsforum på nätet. En av dessa är att färre avlidit då andra sjukdomar, som influensan, fått mindre spridning.

Stämmer detta?

– Vi såg att influensan försvann tidigt under våren. Kombinationen av att vaccinationerna för influensan genomförts och basala hygienrutiner följdes såg vi att den försvann på bara några veckor. Det är klart att det kan ha bidragit till en lägre dödlighet.

En annan förklaringsmodell som florerat är att många av de som avlidit i covid-19 kanske var i ett sådant skick från början att de ändå avlidit under året.

Är detta något som ni kollat närmre på, eller ser som relevant?

– De som har störst risk att dö av corona är de som är äldre eller har någon annan åkomma. Sen vet vi att dödligheten normalt är hög bland de som bor på särskilt boende, och vi vet från tidigare undersökningar att medeltiden för brukare på äldreboende på vissa håll bara ligger på ett år. Detta är människor som är känsliga för alla typer av belastningar, och det är klart att det kan vara en bidragande faktor, säger Anders Åkvist som tillägger att dödligheten inte kan förklaras av detta i sin helhet.

ANNONS

Vi måste fortsätta hålla i nu månaderna innan vaccinationerna så vi inte faller på mållinjen.

Under året har det även funnits röster som menat att en låg överdödlighet är ett argument för att restriktionerna är för hårda, och att viruset inte är så farligt som myndigheterna får det att framstå som.

Detta är något som chefsläkare Anders Åkvist ställer sig starkt emot.

– Vi uppfattar det som att många i Halland tagit sitt ansvar och följt de rekommendationer som finns. Inte minst kommunerna i de miljöer där de som är mest sköra inför smittan finns. Det är till följd av detta och att vi haft en lägre smittspridning som vi inte drabbats lika hårt som på andra håll, inte att viruset skulle vara ofarligt, säger han och fortsätter:

– Vi måste fortsätta hålla i nu månaderna innan vaccinationerna så vi inte faller på mållinjen. Vi är helt beroende av att folk fortsätter följa rekommendationerna.

LÄS MER:Tydlig överdödlighet i Halland under coronautbrotten

ANNONS