”Att smittan nu ökar hänger helt klart samman med en beteendeförändring. Hade vi haft samma beteende och restriktioner som i vintras så hade det inte blivit så”, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
”Att smittan nu ökar hänger helt klart samman med en beteendeförändring. Hade vi haft samma beteende och restriktioner som i vintras så hade det inte blivit så”, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Bild: Region Halland och Johan Nilsson/TT

Covidsmittan ökar i Halland

Trots att åtta av tio vuxna hallänningar nu fått minst en dos vaccin ökar covidsmittan igen.
– Det är en tydlig trend och håller den i sig så är det bekymmersamt, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

ANNONS

Den senaste statistiken från Region Halland visar att antalet covidfall ökat för andra veckan i rad, även om det fortfarande handlar om låga tal. Förra veckan konstaterades 112 nya fall, vilket är en ökning med 75 procent på två veckor. Vecka 28 upptäcktes 76 nya fall och vecka 27 64.

Trenden syns också i andelen positiva svar på de covidtester som tas. Vecka 27 var 1,9 procent av provsvaren positiva, vecka 28, 2,6 procent och i förra veckan 4,2 procent.

– Vi bör vara medvetna om att smittan ökar och att det finns risk att den tar fart igen. Och när den väl får fäste kan det gå ganska fort. Än så länge är det bara enstaka fall som behöver sjukhusvård, men skulle antalet svårt sjuka öka igen så blir det bekymmersamt, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS

Även vaccinerade kan bli smittade

Att 80 procent av alla vuxna hallänningarna fått en första dos vaccin och snart 50 procent även den andra är förstås positivt, men Ryberg Mo förklarar att det dessvärre inte helt stoppar smittspridningen.

– Det är fortfarande så pass många som är mottagliga och också den som är vaccinerad kan bli smittad. Man blir då inte själv svårt sjuk, men riskerar att sprida vidare till någon som blir det.

De blå staplarna visar antalet genomförda covidtester och den oreanga kurvan andelen positiva provsvar. Förra veckan ökade andelen från 2,6 till 4,2 procent.
De blå staplarna visar antalet genomförda covidtester och den oreanga kurvan andelen positiva provsvar. Förra veckan ökade andelen från 2,6 till 4,2 procent. Bild: Region Halland

Att det är den mer smittsamma deltavarianten av coronaviruset som nu helt dominerar är en av orsakerna till ökningen, men smittspårningen visar också att ett ändrat beteende spelar en stor roll.

– Bland de nya fallen ser vi relativt ofta att man varit utomlands och smittats där. Det är även en hel del smittspridning via fester och på arbetsplatser där det är mycket folk i omlopp. Att smittan nu ökar hänger helt klart samman med en beteendeförändring. Hade vi haft samma beteende och restriktioner som i vintras så hade det inte blivit så, säger Maria Ryberg Mo.

Viktigt fortsätta följa restriktioner

Flest nya fall återfinns i åldersgruppen 20–49 år, men även bland unga syns en ökning.

– Många är mer avslappnade under sommaren och semestern, men det är viktigt att fortsätta följa de restriktioner som finns kvar och testa sig om man har symptom eller rest utanför Norden. Vi är bekymrade över ökningen, men än så länge håller sig antalet smittade på en låg nivå, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS
ANNONS