Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera har tipsat om att det spridits coronavirus på minst en studentfest i Laholm.
I veckan har flera personer testats positivt för covid-19 efter en stor fest som anordnades på studenten. Bild: Jessica Gow/TT

Covid-19 spreds på studentfest i Halland

Flera ungdomar har testats positivt för covid-19 efter en stor privat fest i Laholm på studenten.

– Det här kan ge stor effekt i Laholm och ge en allmän smittspridning som vi inte sett i kommunen tidigare, säger smittskyddsläkare Mats Erntell.

Ett antal ungdomar har sökt vård och testats positivt för covid-19 i veckan. Eftersom inte alla prover är inlästa finns ingen exakt siffra ännu men enligt smittskyddsläkaren är det flera stycken. I veckan har tidigare två fall av studenter som varit smittade bekräftats, då fanns dock ingen smittspårningsinformation.

Den är dock tydlig nu. Som en effekt av det positiva svaren har de smittades kompisar, som också haft lindriga symtom, gjort likadant för att få besked om de också bär på smittan, bekräftar Mats Erntell. De har också varit smittade.

Har testats positivt för covid-19

Ungdomarna har sökt vård via 1177 och vårdcentralerna i kommunen. Smittskyddsläkaren har talat med båda instanserna och gemensamt är att ungdomarna har varit på samma större studentfest. Deras berättelse är samstämmiga med de tips som också kommit till tidningen under veckan.

– Laholm har tidigare varit förskonade från en större spridning men i och med det här finns en stor risk att smittan bryter ut i högre grad. Det är därför extra viktigt att hålla sig till restriktionerna för att inte smitta de äldre och de äldre-äldre, säger Mats Erntell.

Ungdomarna har alltså varit på en större fest på studenten. Enligt uppgift har det varit mellan 100 och 200 personer på tillställningen som ska ha varit en privat studentfest.

– Är man sjuk, ska man vara extra försiktig nu. Har man varit i ett sådant sammanhang, är det extra viktigt så att vi kan förhindra sjukdomen att spridas vidare och även meddela andra så att de kan vara observanta på eventuella symtom, säger Mats Erntell.

Viktigt att distansera sig

Det gäller att följa de råd som finns. Att tvätta händerna, hålla avstånd och se till att man är isolerad från andra är det enda som hjälper för att inte smitta vidare, i kombination med att spåra smittan.

– Vi måste hjälpas åt i det här. I och med att man har förenklat processen för den som ska testa sig, uppmanar vi alla som varit i kontakt med detta och har lindriga symtom att boka en tid via 1177 eller sin vårdcentral för att ta ett prov, säger Mats Erntell.