Coronasmittad personal på psykiatrin

Sju personer på en avdelning i Varberg har testats positiva för corona.

ANNONS
|

Region Halland meddelar nu att personal inom psykiatrin i länet blivit coronasmittad.

– Det är på en av våra avdelningar i Varberg. Vi har testat tolv personer och sju av dem har bekräftats smittade, säger Magnus Oléni, verksamhetschef för heldygnsvården inom psykiatrin på Region Halland.

Kan du säga någonting om sjukdomstillståndet hos de sju personerna?

– Det är vanliga influensasymtom, det är det enda jag kan säga. Ingen av dem behöver sjukhusvård.

En patient som vårdats inom psykiatrin har bekräftats smittad och den personen vårdas i dag på Hallands sjukhus enligt Magnus Oléni. Men det är inte aktuellt att testa all personal som jobbar inom psykiatrin.

ANNONS

– Vi kommer att prova dem som visar tecken på att inte må bra. Men i övrigt följer vi rekommendationerna från Vårdhygien (ingår i Smittskydd Halland reds anm) och just nu är det inte aktuellt att testa samtlig personal.

Hur ser du på att smittan nu finns på en av era avdelningar?

– Jag tänker att det är finns ute i samhället nu och därför är det inte förvånande att den har kommit till oss inom psykiatrin. Men vi gör som alla andra arbetsplatser, det vill säga att vi är noggranna med våra hygienrutiner och vi sitter inte tätt tillsammans.

Precis som på många andra håll inom vården har även psykiatrin i Halland märkt ett minskat tryck av patienter, både inom öppenvården och den slutna vården. Det minskade söktrycket gäller främst i Varberg men förändringen har väckt en viss oro hos Magnus Oléni.

– Det som jag känner kan vara oroväckande är hur framtiden ska utveckla sig. Vågar våra patienter komma tillbaka och kommer vi få tag i dem som behöver oss? I dag har vi kontakt med flera via videolänk men jag hoppas att våra patienter hittar tillbaka till oss.

Två nya dödsfall

Utöver de bekräftade fallen inom psykiatrin meddelade Region Halland på onsdagen att det har skett två nya dödsfall i länet det senaste dygnet och att ytterligare 17 personer har bekräftats smittade. Sammanlagt har 268 hallänningar bekräftats smittade och 27 personer har avlidit till följd av covid-19. Statistik från Region Halland visar att medelåldern på de smittade är 56,2 år.

ANNONS

Flest coronasmittade har konstaterats i Kungsbacka och Halmstad med cirka 70 fall i vardera kommun. I Varberg finns det runt 55 fall, Falkenberg har knappt 30 fall, Laholm runt 20 och Hylte runt 10 fall.

Den statistik som regionen skickade ut på onsdagen visar att runt 70 personer av dem som bekräftats smittade arbetar inom vård och omsorg.

ANNONS