”Vår bedömning är att smittan ligger kvar på ungefär samma nivå, men hade vi inte gått in med de lokala allmänna råden så kunde vi haft ett betydligt värre läge”, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
”Vår bedömning är att smittan ligger kvar på ungefär samma nivå, men hade vi inte gått in med de lokala allmänna råden så kunde vi haft ett betydligt värre läge”, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Bild: TT och Region Halland

Coronaläget: Halland går mot ny rekordvecka

Halland ser ut att gå mot en ny oönskad rekordvecka. Till och med torsdagen har över 900 nya fall av covid-19 konstaterats.
– Det är väldigt svårt att säga när vi kan väntas se en ljusning, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

ANNONS
|

Halland har nu haft utökade restriktioner i en månad och förhoppningen är förstås att det ska börja ge effekt på smittspridningen. Men än så länge syns ingen minskning i antalet nya fall.

– Vår bedömning är att smittan ligger kvar på ungefär samma nivå, men hade vi inte gått in med de lokala allmänna råden så kunde vi haft ett betydligt värre läge, säger Maria Ryberg Mo.

Risk att gamla rekordet slås

Från måndag till torsdag har ytterligare 927 fall konstaterats i Halland, vilket redan är betydligt fler än förra veckans 775 fall. Det är också troligt att förrförra veckans ”rekord” på 987 fall kommer att slås innan söndagen.

ANNONS
Diagrammet visar antalet nya konstaterade fall av covid-19 i Halland sedan mars månad. I vecka 46 slogs rekord med 987 nya fall. Antalet sjönk sedan till 541 veckan därefter för att i vecka 48 åter stiga till 775. Hittills i denna vecka har 927 nya fall konstaterats.
Diagrammet visar antalet nya konstaterade fall av covid-19 i Halland sedan mars månad. I vecka 46 slogs rekord med 987 nya fall. Antalet sjönk sedan till 541 veckan därefter för att i vecka 48 åter stiga till 775. Hittills i denna vecka har 927 nya fall konstaterats. Bild: Region Halland

– Det är lite svårt att tolka trenden eftersom det varit stor variation på siffrorna under veckan. I måndags var det över 450 nya fall, i tisdags drygt 200, i onsdags färre än 50 och på torsdagen cirka 200, konstaterar Maria Ryberg Mo.

Provtagningen flyter på igen

Att siffrorna svänger kan till viss del hel hänga samman med att det externa laboratorium, som analyserar Hallands coronaprover, haft stora problem att hinna med.

– Den stora mängden fall i början av denna vecka kan delvis vara en eftersläpning på provsvar, men vi kan nog inte bara skylla på det, säger Maria Ryberg Mo.

Problemen på labbet, liksom svårigheterna att hitta en tid för provtagning, ska nu vara lösta.

– Provtagningen löper på bra igen. Labbet har jobbat i kapp så att man nu får provsvar dagen efter och även smittspårningsarbetet är i fas, säger Maria Ryberg Mo.

Läget hanterbart på sjukhusen

Det stora antalet smittade märks även på sjukhuset, men läget anses fortfarande vara hanterbart. På fredagsmorgonen vårdades 16 personer för covid-19 på Hallands sjukhus, varav två på IVA. Tidigare i veckan var antalet uppe i 21, varav fyra på IVA.

– Det finns andra regioner som fått ett påtagligt ökat sjukvårdsbehov, men det har vi sett ännu. Det kan hänga samman med att det stora antalet smittade i Halland är i arbetsför ålder. Yngre löper mindre risk att bli svårt sjuka i covid -19, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS

Medelåldern på de som konstateras smittade ligger nu på 42 år. Under veckan har ytterligare ett dödsfall tillkommit och antalet är nu uppe i 110. Medelåldern på de avlidna är 84 år och bara en person av de 110 har inte tillhört en medicinsk riskgrupp.

– Det är väldigt svårt att säga när vi kan väntas se en ljusning. Luftvägsinfektioner tenderar ju att sprida sig lättare på vintern. När, och hur mycket vaccin vi får till Halland, kommer också att påverka hur fort vi kan komma upp i en nivå där smittspridningen påverkas, säger Maria Ryberg Mo.

ANNONS