Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvaddat. Paul Palmqvist håller i resterna av butikens larmelektronik.

Coop i Knäred fick stänga efter inbrott

Coop Konsum i Knäred fick hålla stängt på måndagen efter att tjuvar brutit sig in under natten. Gärningsmännen slog sönder allt som kunde ha med larm att göra och butiken fann sig elektroniskt avskuren från yttervärlden.

Förövarna slog till under natten och efter att de massakrerat elektroniken, möjligen med en yxa, hade de sedan gott om tid att stjäla.

– De har gått in via kallagret och därifrån gjort ett hål i väggen. När larmet började ticka smackade de sönder larmlådorna i smulor, säger butikschefen Paul Palmqvist.

Väl inne i butikslokalerna bröt tjuvarna upp dörren till kontoret. Därinne stod ett arkivskåp. Detta släpade de in i kylrummet för grönsaker och skar upp skåpets baksida med en vinkelslip.

– Men det innehöll bara pärmar och personalpapper, säger Paul Palmqvist.

Tur i oturen för butiken var att de nyligen tog bort ett mindre kassaskåp som fanns i kontoret och innehöll betydligt värdefullare gods.

– Vi plockade bort det skåpet för en månad sedan, säger Paul Palmqvist.

Hur stora värden tjuvarna kom över vid inbrottet var på måndagen oklart. När de inte fann vad de sökte i kassaskåpet länsade de en del hyllor inne i butiken.

– De har tagit cigaretter, snus och läkemedel. Dessutom frimärken och telefonkort, säger Paul Palmqvist.

Personalen inventerade det som saknades och tog bilder. Något oväntat hade tjuvarna stulit bland annat strumpbyxor för damer.

– De handlade väl till frugan, sade en i personalen galghumoristiskt.

Efter att ha plockat åt sig vad de ville ha verkar tjuvarna ha lastat godset i sopsäckar. De fick därefter bryta upp en ståldörr för att kunna ta sig ut med stöldgodset.

– Skadegörelsen på dörrarna är nästan det värsta. Jag vet inte om det går att laga. Det är ett jäkla ringande till försäkringsbolag och annat just nu, säger Paul Palmqvist.

Tjuvarna tog också tre datorer med sig. Men inte de nyaste och mest värdefulla.

– De ville åt datorn som spelar in från kamerorna, men har antagligen inte vetat vilken av dem som spelade in, säger Paul Palmtqvist.

Lika urskiljningslöst hade de förstört elektronik. Det gjorde att butiken på måndagen inte kunde få kontakt med yttervärlden och inga kassor kunde öppnas.

Coop Konsum fick därför hålla stängt medan tekniker försökte få i gång systemen.

– Vi ska försöka öppna under dagen. Det här var ingen rolig början på veckan. Man har hela tiden i bakhuvudet att något sådant kan hända, det kvittar nästan hur mycket larm och utrustning man skaffar sig, säger Paul Palmqvist.

Bild: Henrik Williamsson
Bild: Henrik Williamsson