Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Växthus. Polisen tog en bild på narkotikaindustrin innan de skördade de 318 plantorna, som var allt från sticklingar till färdiga att plocka.

Cannabisodlare kan få flera års fängelse

I dag börjar rättegången mot de två män som misstänks ha drivit ett växthus för cannabisodling i en ranglig lada mellan Våxtorp och Ränneslöv. Fälls de för brottet riskerar de fängelse – i flera år.

De två männen, hemmahörande i Halmstad, misstänkts ha hyrt ladan under förespegling att det skulle meckas med bilar i lokalen. I stället investerades det i material för en kvarts miljon kronor för att bygga upp ett toppmodernt odlingshus med självvattnande krukor och torkrum. Nyligen åtalades de, en 40-åring och en 39-årig man, för det grova narkotikabrottet.

Polisen tog hand om männens odling i slutet av september och torkade varorna. Det visade sig bli 9,5 kilo färdigt cannabis och polisen har räknat ut att om de hade fått verka ostört hade odlingen gett dem runt 19 kilo av drogen.

Det inte är första gången som 39-åringen åtalas för grovt narkotikabrott. 39-åringen åkte fast i maj 2010 när han transporterade en mängd dopingpreparat och ecstasy-tabletter med bil. En del kokain och tabletter hade han också grävt ner i närheten av sin bostad på en ort i Halmstads kommun. Mängderna gjorde att myndigheterna konstaterade att mannen hade knarket i syfte för att sälja vidare till andra. Vilket bidrog till mannens 27:e avsnitt i polisens belastningsregister.

Halmstads tingsrätt dömde då 39-åringen till sju års fängelse för sina brott, hovrätten satte ner straffet till sex år. Den första juni förra året blev 39-åringen villkorligt frigiven och har två år och tolv dagar kvar att avtjäna på det tidigare straffet. Något som kan drygas ut ytterligare ifall han döms för den nu åtalade brottsligheten. Domar från tidigare fall där personer hanterat 19 kilo cannabis har hamnat på runt två års fängelse i straff.

Den 40-årige mannen som också åtalas för brottet har inte lika långt kriminellt förflutet men förekommer i belastningsregistret. 40-åringen har tidigare dömts till ett fängelsestraff för smuggling då han fört in en stor mängd alkohol i landet som inte var för eget bruk.

Vid det tillfället antecknas det i domen att 40-åringen var fåordig i förhör, något han även varit denna gång.