Camilla blev vårdskadad i Varberg

Se bilderna på handen efter operationen.

ANNONS
|

Ständig värk och dåligt grepp. Det blev resultatet av Camilla Benons handoperationer på sjukhuset i Varberg.

– Jag kan inte längre hjälpa barnen med dragkedjan eller borsta mina hundar.

Camilla Benon låter inte bitter när hon talar om vårdskadan som påverkar hennes vardag från att hon stiger ur sängen i Kullavik i norra Halland tills hon kryper ner.

– Nej, vad tjänar det till? Jag vill tro att läkarna gjorde sitt bästa, men hade otur. Sedan finns det ju saker som jag är besviken på, säger den 46-åriga trebarnsmamman.

Ersättning från Löf

Hon syftar bland annat på att hon inte längre kan få sjukpenning från Försäkringskassan och inte får en krona i ersättning av sitt försäkringsbolag Trygg-Hansa, vars räkningar hon har betalat i alla år.

ANNONS

– Nej, de säger att det måste vara antingen ett olycksfall eller en sjukdom. Så här sitter jag, utan att ha fått någon förklaring till vad som har hänt, suckar Camilla.

Lite plåster på de ekonomiska såren är att hon har fått rätt till ersättning för patientskada av Landstingens Ömsesidiga försäkringsbolag, Löf.

– Det var det ingen på sjukhuset som informerade mig om. Jag fick tips av en kompis till en kompis och blev lättad att någon äntligen trodde på mig.

Titthålsoperation

Vad var det då som hände den där torsdagen den 24 mars förra året, när hon skulle göra en titthålsoperation i Varberg för att bli av med smärtan i vänsterhanden?

– Jag märkte ingenting förrän bandaget togs bort och stygnen avlägsnades. Då var tummen helt lealös. Jag trodde att det var för att den hade legat still i tre veckor, men när läkaren såg den efter ett par dagar sa han att tumsenan var av.

Ny operation efter en månad, som resulterade i ett tio centimeter långt ärr från knogen till handleden och tyvärr ett nytt bakslag.

– Jag fick så ont att de fick byta gips efter tre veckor och då kunde jag inte lyfta pekfingret. Så det blev en tredje operation, men det hjälpte inte. Jag har ingen koordination och handen ser vanskapt ut.

ANNONS

Påverkar vardagen

Som högerhänt har Camilla märkt hur mycket hon behöver vänsterhanden, för att hålla emot.

– Jag kan till exempel inte diska en stekpanna, hänga tvätt, skura golv eller skala potatis utan att handen svullnar upp. Hela min livssituation har förändrats av detta.

Hemma finns maken, tre döttrar (11–21 år) och två hundar, som Camilla Benon inte kan sköta om på samma sätt som förut. Hon arbetar i skolan och vill inget hellre än att få komma tillbaka på heltid igen.

– Jag kan leva med att ha dålig koordination, men inte med att ha ständig värk, som jag har nu. Tur att jag har världens bästa chef och kollegor, som aldrig krånglar.

Tror du det kan bli bättre?

– Jag önskar det. Jag har fått reda på att det blir en fjärde operation före sommaren och jag hoppas verkligen att läkarna vet vad de ska göra för att rätta till fingrarna, så att handen kan bli bra igen.

ANNONS