Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggnads väst nöjt med avtal

I sista stund hotades byggsektorn av strejk. Målet för Byggnads har varit schyssta arbetsvillkor och i går fick fackförbundet gehör.

I går och i helgen satt medlarna i förhandlingar utan att komma överens. Utan en överenskommelse hade över tusen byggnadsarbetare gått ut i strejk i dag.

Tidningen når Tomas Emanuelsson, ordförande för Byggnads väst, någon halvtimme efter beskedet att parterna kommit överens och att ett huvudentreprenörsansvar införs.

– Vi är jättenöjda. Det här är vad vi har velat hela tiden, säger Tomas Emanuelsson och förklarar att huvudentreprenörsansvaret som genomförs nästa år gör att bara ett företag har ansvar för att arbetsvillkor, löner och kollektivavtal följs.

Enligt överenskommelsen ska huvudentreprenören utreda misstänkta oegentligheter och hålla koll på hela entreprenörskedjan, men dock inte ta ekonomiskt ansvar för andra företags anställda. Där ska en gemensam försäkring kunna träda in.

– Nu blir det bättre ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Tomas Emanuelsson.

Han tror att det är ett bra sätt att sanera branschen från oseriösa företag.

– Längst ut i de här entreprenadleden är det väldigt mörkt. Arbetarna vet inte om de får lön eller inte.

Motparten Sveriges Byggindustrier har hävdat att saken inte kan lösas i avtal utan kräver lagstiftning och att Byggnads krav är ett sätt att stänga ute utländska bolag från den svenska marknaden. Överenskommelsen ger hopp om framtiden, enligt Byggnads.

– Vi hoppas att det här ska bli ett sätt att mota Olle i grind. Att huvudentreprenörerna blir noga med att inte ta in oseriösa företag, säger Tomas Emanuelsson.