Bup och psyk i Falkenberg får ett ordentligt lyft i nya lokaler

Ett efterlängtat lyft för psykiatrin i Halland blir det när portarna slås upp till nya lokaler. Det är BUP och öppenvårdspsykiatrin som flyttar in i nybygget vid tågstationen i Falkenberg.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Både den psykiatriska öppenvårdsmottagningen och Bup-mottagningen (barn- och ungdomspsykiatrin) i Falkenberg har vuxit ur sina lokaler. Vuxenmottagningen håller till i polishuset och Bup vid Bröderna Johansson på Nygatan.

– Bup:s lokaler består i nuläget av bostadslägenheter. I en etta med kokvrå gör vi utredningar och i en femma har vi konferensrum i vardagsrummet, säger Mariette Grattbeck, avdelningschef, Bup Falkenberg.

Önskar bra träningsavtal

De nya lokalerna ligger granne med tågstationen. Psykiatrin kommer att använda våning två och tre i den långsmala byggnaden. Längst ner kommer Friskis & Svettis att flytta in. Förhoppningen är att få till bra avtal på träning där för både patienter och personal.

ANNONS

Inflyttning kommer att ske i mitten av december. Några saker återstår när tidningen får en rundtur i de nya lokalerna men det mesta är på plats. Textila mattor i olika beige-bruna nyanser täcker golvet och ger bra ljuddämpning.

En sluss ska möta besökarna när de kommer. En viktig säkerhetslösning som båda verksamheterna saknar i dag.

Bup kommer att ligga på andra våningsplanet. Förutom Falkenbergs öppenvårdsmottagning kommer behandlingsenheten som i dag ligger i Varberg att flyttas hit. På behandlingsenheten görs intensiva öppenvårdsinsatser.

Elegantaste i Region Halland

Cirka 60 personer från psykiatrin ska jobba i de nya lokalerna. Enligt Harald Bergengren, kommunikatör för psykiatrin i Region Halland, är lokalerna utan tvekan de elegantaste i Region Halland.

– Läget underlättar för både patienter och personal. Parkeringsmöjligheterna är bättre och att tågstationen ligger så nära är en fördel vid rekryteringar när personal pendlar, säger Sabina Altnäs, avdelningschef för vuxenpsykiatrins öppenvård i Falkenberg.

Hyran kommer dessutom att bli lägre än vad verksamheterna har i dagsläget. De kommer för att hålla kostnaderna nere ytterligare återanvända stor del av möblerna de har i dag.

Fler digitala vårdmöten

I coronapandemins spår har även psykiatrin blivit påverkad. Avbokningarna har blivit fler när restriktionerna skärpts. De genomför allt fler digitala vårdmöten.

Men någon stor ökning av patienter som mår dåligt på grund av pandemins effekter har de inte sett.

ANNONS

– De patienterna ser vårdcentralerna i första hand. Däremot har vi sett en större ensamhetsproblematik hos befintliga patienter, säger Sabina Altnäs.

LÄS MER:Eirefelts hus vid stationen snart klart för inflyttning

ANNONS