Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Brexit: Så påverkas företag i Halland

Efter Storbritanniens beslut att lämna EU har både pundet och åsikter rasat. Landet är en av de största importörerna av svenskt virke. För en del Hallandsföretag har det redan betytt förändringar.

Från skog till sågverk och vidare till fabriker går svenskt timmer ut i världen via Hallands Hamnar. Storbritanniens val att gå ut ur EU kan förändra den väletablerade kedjan och självklart också försäljningen i andra branscher. 
 

Anneli Andelén är vd för Maa sågverk i Fagered. Hon berättar att de har följt ämnet hela våren eftersom en fjärdedel av deras virke säljs till Storbritannien. Resultat från opinionsundersökningar har fått företaget att agera. 
– Vi har anat att det skulle bli så här så vi har redan försökt sakta ned lite mot England, vi hade mycket större andel dit för några år sedan, säger Anneli Andelén. 

Det innebär alltså inte att sågverkets försäljning går ned i nuläget. I stället har man försökt hitta nya marknader och säljer mycket inom Sverige samt till Danmark och Holland. Anledningen är att man får bättre betalt där i och med olika valutakurser.
– I det långa loppet kommer det inte ha stor betydelse men det första halvåret är det en stor osäkerhet i och med att pundet är så lågt. Det gör att vi får mindre betalt för våra varor, säger Anneli Andelén. 

Kunderna i Storbritannien har hon inte hunnit prata med ännu. Det är för tidigt i processen för att kunna säga något konkret. Själv tog hon helgens valresultat hårt. 
– Det var ju inte alls bra, inte roligt alls. Det var galet tråkigt att höra, säger Anneli Andelén. 

Nere på Magnussons Shipping i hamnen i Varberg har man inte gjort några förändringar än, även om försäljningen till Storbritannien också här beror på växelkursen.
– Det är merparten av det vi gör, att skicka sågade trävaror från svenska sågverk på export dit. Men det är lite tidigt att säga vad som händer, de närmsta åren kommer det inte att påverka oss så mycket. Vi sitter still i båten och ser tiden an, säger Kristoffer Åsare som är delägare i skeppsmäkleriet. 

Tittar han framåt i tiden är det främst mängden pappersarbete som kommer att öka, på samma sätt som när man fraktar till andra länder utanför EU.
– Vi kommer att få gå tillbaka till att göra exportdeklarationer, säger Kristoffer Åsare.
Kollegorna i Storbritannien har han hört olika bud från. En del är positiva, andra hade velat stanna kvar i EU. För Kristoffer Åsare blev utgången i valet ändå en överraskning.
– Jag blev förvånad att de röstade nej, det trodde jag inte, säger han.