Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brandröken sprider sig in mot centrum

Branden i industribyggnaden på Larsfridsvägen fortsätter att ställa till problem för räddningstjänsten. I delar av lokalerna pyr elden fortfarande och när vinden nu har vänt sprider sig illaluktande rök in mot centrala Halmstad.

- Vi trodde att det skulle ha lugnat sig mer än vad det gjort. Det glöder fortfarande och på sina ställen blossar elden upp igen, säger räddningsledare Mattias Sjöström.

Den ostliga vinden sprider lukten från brandplatsen mot centrum.

- Folk kommer att uppmärksamma det under dagen. Men vi går inte ut med någon uppmaning till folk att stänga fönster och dörrar. Däremot ska man vara försiktig med att inandas rök, särskilt om man har problem med andningsvägarna sedan tidigare, säger Mattias Sjöström.

Exakt vad röken innehåller vet han inte.

- Men det pyr ju i gummi, trä och plast och det är ju inte nyttigt. Däremot är det mer lukt än rök som sprider sig nu.

Problemen med att få ordentlig bukt med brandhärden innebär att polisens tekniska undersökning för att hitta brandorsaken måste vänta.

- Det har ramlat ner stora takplåtar över det material som fortfarande glöder. Därför får vi svårt att komma åt med våra vattenslangar. Vi kommer nu att försöka lyfta plåtarna med en kranbil så att vi kommer åt att släcka, säger Mattias Sjöström.

En svårighet är att vägg och takkonstruktionen är så skadad att det inte längre håller. Därför kan ingen gå in i byggnaden ännu.

När det gäller beslutet om att lyfta ut brandrester ur lokalen fattas det av räddningstjänsten.

- Vi bestämmer, även om vi också vill att polisens tekniker ska få så bra möjligheter som det går att göra sin undersökning. Även om vi tvingas att rycka och dra lite för att komma åt glöden så gör vi det så varsamt vi kan. Vi ska också ta bilder under tiden, säger Mattias Sjöström.

Eftersläckningen kommer att fortsätta under hela påskdagen. Tidigare hade räddningstjänsten förhoppningar om att arbetet skulle kunna vara slutfört på förmiddagen i dag.

- Vi håller i alla fall på till klockan 22 i kväll, säger Mattias Sjöström.

Många nyfikna tog chansen att köra, cykla och gå förbi brandplatsen på lördagen. Enligt räddningstjänsten finns det ingen explosionsrisk.

- Röken är inte hälsosam, men folk får ju själv avgöra om de vill utsätta sig för den, säger Mattias Sjöström.