Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Brand på Stena Recycling i Halmstad

Ett larm om brand på Stena Recycling, Kistinge i Halmstad, inkom till SOS tidigt på lördagsmorgonen. Som mest har 17 enheter från Räddningstjänsten arbetat med att bekämpa och begränsa elden. Vid 18-tiden pågick arbetet med att tömma byggnaden på innehåll.

Det var strax före tjugo i tre på lördagsmorgonen som larmet inkom.

Räddningstjänsten fick först ett automatiskt brandlarm och strax därefter började samtalen från 112 ramla in.

– Vi märkte rätt snabbt att det var en fullt utvecklad brand i en av det stora lokalerna. Inledningsvis beräknade vi branden till en yta på 120 x 70 meter, men byggnaden är mycket större än så, säger Andreas Karlsson, räddningstjänstens inre befäl, strax före klockan åtta på lördagen.

Övervägde ett VMA

Då lokalen, som är omkring 1 000 meter lång, innehåller bland annat återvinning, så som batterier och annan elektronik, är röken inte hälsosam. Tidigt var det tal om ett eventuellt VMA, viktigt meddelande till allmänheten, men det bedömdes inte behövas då vinden blåste bort från intilliggande bostadsområden.

– Det brann genom taket och det är en miljö med stora risker så vi har inte haft någon invändig släckning. Allt fokus har legat på att hålla begränsningslinjerna för branden, vilket vi har klarat av.

Strax före klockan fem gick Halmstads kommun ut och varnade för brandröken. Räddningstjänsten uppmanade boende i närområdet att hålla sig inomhus.

”Stäng fönster, dörrar och om möjligt ventilation för att undvika röken. Enligt prognos från SMHI blåser röken just nu mot Trönninge och Laxvik och beräknas göras så fram till morgonen/förmiddag”, skriver de på sin hemsida.

Fram tills klockan 07.30 var polisen på plats med avspärrningar runt om området. Bland annat stängde de av Riksväg 15 i höjd med Trönninge samt Villmanstrand och Stjärnarpsvägen på grund av rökutvecklingen. Trafiken leddes om via Kistingevägen.

Fåtal påverkats av röken

Vid klockan åtta var släckningsarbetet fortfarande i fullgång. Polisen har fortsatt cirkulera platsen för att följa brandröken. Ett fåtal hus i närheten ska ha varit påverkade.

– Branden har börjat avta och man ser effekterna av jobbet. Men det är många timmar kvar, berättar Andreas Karlsson.

På platsen var då cirka 17 enheter, från Halmstad, Laholm och Falkenberg, och släckningsarbetet beräknades pågå minst fram till förmiddagen, eventuellt hela dagen.

Ingen person har kommit till skada i samband med händelsen och det är ännu okänt hur branden startade.

Inga misstankar om brott

Polisen har skrivit en anmälan om mordbrand och arbetar med att samla in uppgifter om branden, men det finns i nuläget inga misstankar om brott i samband med händelsen.

Vid 14-tiden höll räddningstjänsten på att plocka bort taket från den brandhärjade industrilokalen med hjälp av en kranbil.

– Vi har branden under kontroll och det finns ingen spridningsrisk till intilliggande lokaler. Vi har en kranbil som plockar bort taket på grund av rasrisk och för att kunna komma fram och släcka. Det tar lång tid, meddelar Mats Rydberg, räddningstjänstens inre befäl, vid klockan 14.

Tidskrävande arbete

Tidigare var det 17 enheter på plats som arbetade med släckningsarbetet, vilket då hade minskat med omkring hälften.

– Nu är det bara Halmstad och Simlångsdalen kvar på platsen med nio enheter. Det är ett tidskrävande arbete med kranbilen och under tiden man plockar bort taket uppstår det bränder som man får släcka efter hand.

Tömmer byggnaden

Vid 17-tiden påbörjades arbetet med att tömma byggnaden på innehåll.

– Vi arbetar nu med hjullastare från Stena Recycling och håller på och lämpar ut allt invändigt och allt som rasat ner. Det läggs på en plats där det kan ligga och slockna, säger Mats Rydberg.

Hur länge arbetet kommer att fortgå vågar han inte sia om:

– Vi diskuterar nu om Räddningstjänsten ska vara kvar och bevaka brandplatsen eller om vi ska lämna över ansvaret till företaget, säger Mats Rydberg vid 18-tiden.