Brand på Kristineheds värmeverk

Det har börjat brinna på Kristineheds värmeverk. En svart rökpelare syns på långt håll. Räddningstjänsten har gått ut med ett Myndighetsmeddelande om att närboende ska gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

ANNONS
|

Det började brinna i en sophög på Kristineheds värmeverk vid 19-tiden på fredagskvällen. Räddningstjänsten ryckte ut och hade sju enheter på plats under släckningsarbetet.

– Jag kan inte svara på exakt hur mycket som brinner, men det brinner ordentligt i en av högarna och det kan sprida sig vidare i högarna, sa Peter Stened, vakthavande befäl hos räddningstjänsten, tidigt under kvällen.

Jonas Nilsson, räddningsledare hos räddningstjänsten, höll i tåtarna i samband med släckningen.

– Vi har gynnsamma väderförhållanden med svag vind och vi har lyckats begränsa branden till den högen som det startade i. Och det är målet med den här insatsen, begränsa det, släcka ner och lämpa bort, säger Jonas Nilsson

ANNONS

Han bedömer att räddningstjänstens insats haft mycket god verkan hittills.

– Det var bra jobb av Hems personal på plats som påbörjade släckningsarbetet direkt, det har hjälpt oss mycket. Sedan är vinden, att det inte blåser mer än vad det gör, en stor fördel för oss.

Initialt var det sagt att räddningstjänsten skulle utfärda ett VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, men då räddningstjänsten lyckades begränsa branden gjordes bedömningen att det inte behövdes.

– Röken har vindriktning mot Frennarp och Furet och centrala Halmstad och hade vi inte lyckats hålla den i den högen så hade det eskalerat och då hade det varit bra för folk att hålla sig inne och stänga fönster och dörrar. Men det behövde vi inte, för det kommer inte bli värre än så här.

Man valde i stället att gå ut med ett så kallat Myndighetsmeddelande.

– Det är snäppet under VMA. Boende i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation, säger Jenny Sigeman, kommunikatör i beredskap hos Halmstads kommun.

Vid 21-tiden på fredagskvällen är branden i stort sett helt släckt och meddelandet har dragits tillbaka.

– Vi har fått god effekt. Det ryker mer eller mindre ingenting längre. Vi kommer avveckla en styrka från platsen och lämnar kvar två man för att bistå Hems personal med den sista delen av släckningsarbetet, säger Peter Stened.

ANNONS

Det brann som mest i ett par olika sophögar inne på värmeverkets område, men det fanns inte någon spridningsrisk till något annat än just sopor.

Johan Thornbratt, avdelningschef och biträdande säkerhetschef på Hem, har nyligen anlänt till platsen. Han vet inte vad som har orsakat branden, men har en teori.

– Vi vet inte, men en trolig anledning skulle kunna vara sol och värme. Och glas kanske, i samband med sol och värme då.

ANNONS