Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Brännskadad avled - sjukhuset kritiseras

Ingen hörde den demente mannens rop på hjälp när han brände sig på det skållheta vattnet. Tre veckor senare var han död. Nu får sjukhuset i Varberg kritik av inspektionen för vård och omsorg.

Personalen på den vid tillfället fullbelagda avdelningen befann sig i ett angränsande rum med andra patienter när den demente mannen skulle göra sin morgonhygien.

Mannen, som var bosatt i Falkenberg, befann sig på avdelningen för att få vård för sitt brutna bäckenben och hade mannen placerats i en rullstol vid handfatet.

Men något gick fel. Tvättlappar hade täppt igen avloppet och handfatet svämmades över av 61-gradigt vatten. Ingen hörde hans rop på hjälp när han fick vattnet över sig.

När man till slut uppmärksammade vad som hänt stängdes vattnet av och personalen tillkallade hjälp. Man fick av mannen hans byxor och kunde då se hur huden på hans ena ben blivit rött och lossnat på ett par ställen. Brännskadan bedömdes först som andra gradens, men det uppgraderades senare till tredje.

Mannen fick en infektion i såren och behandlades med antibiotika och starka smärtstillande. Fem dagar senare skrevs han ut och ytterligare två veckor senare avled han.

Nu kritiseras sjukhuset av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att inte ha vidtagit de åtgärder som behövs för att patienter inte ska drabbas av vårdskador. Man noterar också att ingen anmälan enligt Lex Maria, lagen som säger att sjukhuset själva ska anmäla allvarliga vårdskador, gjorts.

I IVO:s beslut framgår också att den person som gjort anmälan besökt den skadade mannen samma dag som skadan inträffade och då upplevde att det var kaos på avdelningen och att ingen av personalen hade haft tid att tala med denne.