Bonadsmålningen som ska slå Guiness-rekord

I torsdags premiärvisades den jättelika bonadsmålningen på 60 meter som hembygdsrörelsen i Halland hoppas ska komma in i Guinness rekordbok.

ANNONS
|

59 av hembygdsföreningarna i Halland deltar med varsin del av Sveriges längsta handmålade bonad, utförd på traditionellt vis i äggtempera, alltså med äggula och färgpigment i pulverform på linduk.Projektet är hallänningarnas sätt att uppmärksamma 100-årsjubileet för den svenska Hembygdsrörelsen.

– Fantastiskt. Det är nästan så man inte tror det är sant. Det är så många stilar och färger trots att vi bara kunde blanda sex färger, sa Marianne Larsson som med Inga Persson gjort delen för Vessige-Alfshög när hon ser bonaden som hängts på en hässja över gräsmattan i hembygdsparken i Unnaryd.

Totalt har 80 bonadsmålare och 25 medarbetare medverkat med bilder från sin bygd. Elva hembygdsföreningar i Falkenbergs kommun har medverkat.

ANNONS

– Jag har lärt mig otroligt mycket om hela Halland. Bonadsmåleri är en gammal teknik som vi fortfarande kan använda, sa idékläckaren och projektledaren Judith Etzold som själv målat en del om projektet så antalet totalt blir 60.

På lördag invigs bonadsprojektet vid Unnaryds Bonadsmuseum av landshövding Lena Sommestad. Sen ska jättebonaden ut på turné i de halländska kommunerna innan den når Skansen i Stockholm och det stora jubileumsfirandet den 27-28/8.

Men först i september väntas besked från Guinness Rekordbok om bonadsmålningen från Halland godkänns som ett rekord och tar plats i nästa upplaga.

ANNONS