Bokhandlarna klarar sig trots butiksdöd och pandemi

Den fysiska bokhandeln har länge varit ekonomiskt pressad. När pandemin slog till förvärrades situationen ytterligare – men i både Falkenberg och Varberg har bokhandlarna klarat sig ur krisen med ekonomin i behåll.

ANNONS
LocationHalland||

De senaste tio åren har ungefär var fjärde bokhandel i Sverige behövt stänga. Anledningarna till att de fysiska butikerna blivit allt mer pressade är framför allt ökad försäljning på nätet, ljudboksappars växande popularitet och att färre unga, främst tonåringar, läser böcker.

När coronaviruset kom till Sverige och färre ville ge sig ut på stan drabbades de fysiska butikerna ännu hårdare. Karin Echman på Falkenbergs bokhandel säger att det var i stort sett tomt i butiken under de första veckorna.

– Det märktes jättejättemycket. Det undgick nog ingen, även om jag tror att det finns de som drabbats ännu värre än vi, säger hon.

ANNONS

Lars Göransson på Akademibokhandeln i Varberg uppskattar att de förlorade 20 procent av försäljningen under halva mars och hela april.

– Framför allt kontorsmaterial, som är en stor del av vår försäljning, har tappat väldigt mycket och inte tagits igen överhuvudtaget nästan, säger han.

Erbjudit hemleverans till folk som inte vill ge sig ut

En lösning som båda butikerna har använt sig av under våren och sommaren är att leverera hem böcker till personer som inte vill eller vågar ta sig till bokhandeln.

– Jag hade en senast i dag en som ringde och beställde lite böcker, som jag ska leverera per cykel i brevlådan hos kunden. En annan lösning är att folk ställer sig utanför butiken och säger vad de vill ha. Man har hittat lösningar som man inte visste fanns, säger Lars Göransson.

Går åt rätt håll

Sedan maj har försäljningen successivt börjat gå åt rätt håll. Bokhandeln i Falkenberg ligger fortfarande en bit efter jämfört med juli förra året, men Karin Echman säger att de är tillbaka på en hållbar nivå.

– Vi har klarat oss hyggligt. Pandemin har ju också fört med sig att vissa typer av böcker säljer bättre än tidigare, kokböcker till exempel. Jag kan tänka mig att de beror på att folk är hemma mer, säger hon.

ANNONS

Lars Göransson på Akademibokhandeln i Varberg säger att de i stort sett är uppe i samma försäljningssiffror som före pandemin, på det stora hela kanske till och med lite bättre.

– På boksidan har det definitivt ökat, spel och pussel också. Ju längre tid som gått desto mer har folk insett att läsning, spel och pussel är perfekta tidsfördriv i pandemitider. Så även om kontorsmaterial släpar efter så är totalen faktiskt något bättre. Det går fortfarande att sälja böcker i butik.

LÄS MER:Bokhandlare larmar i coronakrisen

LÄS MER:Stor skillnad på hur boklådor klarar sig

LÄS MER:Raset för fysisk bokhandel förvärras

ANNONS