Boka vaccin mot covid-19 i Halland – så gör du

På uppemot 50 platser i Halland kan du boka tid för vaccination mot covid-19. HN redogör allt du behöver tänka på inför din bokning på vårdcentral eller på någon av vaccinationscentralerna hos någon annan vaccinatör i Halland.

ANNONS
|

Under måndagen gick Region Halland ut med att bokningen i fas 4 släpps på tidigare än väntat. Redan på fredagen kan den första gruppen boka tid för den första dosen vaccin mot covid-19. Det finns en del att tänka på inför din bokning och HN går igenom, med hjälp av vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt, steg för steg för att reda ut eventuella frågetecken.

Var kan jag vaccinera mig?

I Halland finns det totalt 45 vårdcentraler och fyra vaccinationscentraler. För närvarande är många av vårdcentralerna upptagna med dos två vilket innebär att de flesta tiderna kommer att ligga på centralerna i Halmstad, Kungsbacka och Falkenberg till en början. Så småningom också centralen i Varberg. Även Neptunuskliniken, Strandängshälsan och vårdcentralen i Hylte kommer att kunna erbjuda vaccintid i fas 4 i ett första skede.

ANNONS

– Basen kommer att vara centralerna under fas 4. Vårt bokningssystem är öppet för alla. Det kan se lite ojämnt ut med tider och vill man inte vänta får man gärna byta ort. Det man ska tänka på i så fall är att den andra dosen ska tas på samma ställe som den första och den bokas in av vårdpersonal i samband med att man får dos ett. Det är av logistiska skäl, säger Pernilla Wallerstedt.

Hur ser prioriteringsordningen ut?

Även inom fas 4 kommer de äldsta att erbjudas vaccin först. Hur stora åldersgrupperna är samt tillgången till vaccin är det som styr takten.

– Vi kommer att släppa på i den takt vi ser att det finns vaccin till. Vi ligger hela tiden tre-fyra veckor framåt i tiden och så släpper vi på efterhand.

Var hittar jag lediga tider för vaccinering?

Vid bokning av vaccinationstid på www.1177.se/halland hittar du enklast lediga tider hittar du dem. Har du inte möjlighet att boka digitalt på 1177.se/Halland kan du ringa och få hjälp. Telefonnumret finns på bokningssidan på 1177.se/Halland.

Steg för steg – så bokar du tiden på 1177.se

Den som vill boka en vaccinationstid hänvisas alltså till 1177.se. Så här gör du för att nå därifrån, hela vägen till en bokningssida.

1. Gå in på 1177.se/Halland.

2. Klicka på ”Boka vaccination mot covid-19 i Halland” som ligger relativt högt på sajten. Du kommer då till en sida som visar vilka grupper som kan boka tid för vaccination nu.

3. Hitta din grupp och tryck på ”BOKA TID”.

4. Du behöver nu logga in med hjälp av e-legitimation. När du har fyllt i ditt personnummer och öppnar din e-legitimation, till exempel ett mobilt bank-id, står det att du identifierar dig hos Region Halland.

5. Tryck på ”BOKA VACCINATION”.

Du kommer i bokningen bland annat att få välja en vaccinationstid och en plats för vaccination samt fylla i en hälsodeklaration.

Läs mer: Var tredje hallänning är nu vaccinerad

När är det min tur?

Region Halland kommunicerar ut när det är dags. Det som hittills har kommunicerats är att personer födda år 1963 eller tidigare kan boka från och med fredagen. På lördagen släpps även personer födda 1964 eller tidigare på.

ANNONS

– Det kommer att komma ett brev till alla med information. Breven börjar levereras ut från och med den här veckan och framåt till alla som är mellan 18 och 59 år. I brevet kommer det att stå att vi kommunicerar när det är dags.

Måste jag boka online?

Nej, du måste inte boka online. Om du inte vill eller kan boka digitalt hänvisar Region Halland till vaccinationsbokningen per telefon.

– Båda systemen har tillgång till samma tider, så det är inte så att telefonbokningen sitter på andra tider. Och samma sak gäller: Bara de som ingår i aktuell åldersgrupp eller i övrigt prioriterad grupp kan boka.

När får jag dos två?

Det varierar mellan olika vaccin. Dos två bokas in direkt efter att du har fått första dosen, det vill säga vid vaccinationstillfället.

Vilket vaccin får jag?

Du får det vaccin som finns på den vaccinerande enheten. Du har inte möjlighet att välja vaccin, men du blir erbjuden ett vaccin utifrån rekommendation. Det kan exempelvis handla om ålder.

Läs mer: Experterna: Så ska du tänka om du blir erbjuden Astra Zenecas vaccin

När du har bokat in din tid får du reda på vilket vaccin du får när du kommer till vaccinationsenheten. Om du inte vill ta vaccinet från tillverkaren som erbjuds?

ANNONS

– Det går inte att byta på det sättet, men vaccinationen är ju frivillig. Det är klart att man har möjlighet att tacka nej och man får veta vilket vaccin man får innan man sticks i armen. Men vi behöver använda alla rekommenderade vaccin som finns för att vaccinera i en hög takt.

Läs mer: Det här är fördelarna med Astra-vaccinet

Måste jag betala?

Vaccination mot covid-19 sker utan kostnad för alla invånare. Här vill Pernilla Wallerstedt höja ett varningens finger, om något annat skulle framkomma.

– Det är viktigt att veta om, om man får ett erbjudande mot betalning. Uppge heller aldrig mobilt bank-id i ett sådant fall. Det här vaccinet kostar aldrig och det finns aldrig möjligheter att köpa sig förbi i kön.

Kan jag vaccinera mig om jag har symtom?

Vid symtom på pågående infektion inför den första dosen ska du inte komma till vaccinationen utan omboka din tid, enligt Pernilla Wallerstedt. Tiderna släpps på tre-fyra veckor framåt och det finns ingen särskild pott till dem som har behövt avboka. Alla tider som finns ligger helt enkelt ute för bokning. Men oroa dig inte vid eventuell ombokning.

– Det finns tider och vaccin till alla. Alla som vill kommer att få sitt vaccin.

Behöver du avboka dos två finns det däremot andra riktlinjer.

ANNONS

– I möjligaste mån ska man ta dos två på den utsatta tiden. Vi vädjar om att inte boka om den, förutom om du blir förkyld eller får andra symtom på covid-19. Om man trots allt behöver boka om så får man kontakta den vaccinerande vårdcentralen där man har inbokad tid eller om tiden är på en av de fyra vaccinationscentralerna, då får man ringa vaccinationsbokningen för hjälp med ombokning.

Vad händer med doserna som finns kvar på centralerna vid dagens slut?

Region Halland har en rutin som innebär att det hela tiden finns en plan för doserna som blandas. Vaccinationsenheterna har en reservlista, alternativt rings personer in som har bokat tid vid ett senare tillfälle.

– Det ska inte behöva kasseras något vaccin. Man ska inte strunta i sin vaccintid. Det är många som vill ha och det påverkar flödet om man dyker upp eller inte. Det är ett gemensamt arbete att se till att vi inte hamnar i situationer där vi behöver använda reservlistor, säger Pernilla Wallerstedt.

Kan icke-hallänningar få vaccin i Halland i fas 4?

Den digitala bokningen riktas till hallänningar och är endast möjlig för dem som är folkbokförda i Halland. Utomregionala som stadigvarande befinner sig i Halland kan däremot boka sig via telefon, men Wallerstedt uppger att det i dagsläget är en jämnare balans och att bokningarna utanför sitt eget län ligger på en stabilare nivå.

ANNONS
ANNONS