Över Kattegatt har SMHI utfärdat en klass 1-varning om kuling.
Främst över havet kommer det vara blåsigt, men även i orterna utmed kusten kommer vindarna vara kännbara. Bild: Tor Erik Schrøder

Blåsig men ovanligt varm start på november

Första måndagen i november blir blåsig med två varningar över Kattegatt, men vinden är egentligen inte ovanligt hård för årstiden. Däremot är vädret ovanligt milt och kan bjuda på värmerekord.

ANNONS
|

SMHI har utfärdat två olika klass 1-varningar över Kattegatt för måndagen, varning om kuling och högt vattenstånd. Även över land kommer den hårda vinden märkas av.

– Det påverkar Halland genom att det ger oss ett blåsigt väder. Vi får räkna med hårda sydvästliga vindbyar, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Runt lunchtid beräknas det vara som blåsigast i Halland och även under kvällen kan en front passera som resulterar i kraftigare vindbyar. Över Kattegatt kommer det blåsa upp mot 15 meter per sekund. Över Halland, och främst närmst kusten, kommer liknande vindstyrka kunna uppmätas i vindbyarna, i övrigt beräknas det blåsa upp mot 10 meter per sekund.

ANNONS

Blåsvädret som rör sig utmed västkusten är egentligen inget ovanligt för säsongen. De milda temperaturerna som håller i sig under början av veckan är däremot mer ovanliga för november.

– I samband med blåsten får vi in väldigt mild luft, mycket över det normala för årstiden, säger Alexandra Ohlsson.

Det innebär att det är möjligt att Halmstad kommer slå rekord i högsta novembertemperatur. Det nuvarande rekordet är 15 grader och enligt meteorologen är det inte omöjligt att det kommer bli varmare än så under måndagen. Senare i veckan kommer dock temperaturerna sjunka efterhand.

Blåsvädret som nu rör sig över Sverige går att koppla ihop med orkanen Zeta som ställt till med elände i USA förra veckan.

– Det är inte orkanen i sig utan den har gett en del energi till det lågtryck som nu ligger över Sverige, det har bidragit till att vi nu får kraftigare vindar.

ANNONS