Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Bjälkö (SD) dömd för hetskörning på E 6

Riksdagsledamotens bilkörning hamnade i tinget för avgörande. Rätten har ansett att polisens bild av Sara-Lena Bjälkös bilkörning har varit mer trovärdig än hennes egen.

Hon döms till penningböter på 3 800 kronor och kan därmed lägga till ett nytt avsnitt i sitt belastningsregister, där det redan fanns två ordningsböter för fortkörning.

– Jag har ingen kommentar, eftersom jag inte har läst domen själv. Jag är inte på hemmaplan utan fick bara besked från min advokat. Jag hänvisar till min advokat, så får vi se vad vi gör i nästa steg, säger Sara-Lena Bjälkö till Hallands Nyheter.

Det var i slutet på oktober som en gränspolis färdades från Göteborg till Halmstad och uppmärksammade en trafikant som tokkörde på motorvägen. Dels ansåg polisen, med 34 år i yrket, att bilisten höll på att orsaka en olycka på grund av sin ouppmärksamma körning, sedan ska fordonet ha färdats i hastigheter långt över de tillåtna på E6. Förutom det ska föraren ha legat och stressat andra trafikanter genom att köra väldigt tätt bakom dem, ett körsätt som också kan orsaka svåra olyckor om den framförvarande bilen måste bromsa.

Polisen använde sin egen hastighet som mätinstrument, för att ta reda på vad den andra bilen höll för hastighet. Då polismannen inte färdades i en polisbil som används särskilt för fartsyndare. Polisen såg till att hålla 150 kilometer i timmen under en bestämd sträcka. Polisen vittnade på att även om han höll 150 på 120–vägen, så drog den misstänkta bilen ifrån. Sedan kunde trafikenheten kontrollera polisbilens hastighet, då kunde med säkerhet fastställas att den andra bilen färdats i minst 142 km/tim.

När polisen stoppade fordonet vid Kvibille-avfarten legitimerades föraren som Sara–Lena Bjälkö, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. När polisen avrapporterade skrev han ”Det körsätt som Bjälkö uppvisar är av det extrema slaget, ett sätt som verkligen sticker ut... det utsätter andra för fara” i sin rapport.

Under rättegången nyligen hävdade Bjälkö att hon enbart satt sin farthållare på 126 km/tim och hållit den farten samtidigt som hon nekade till att ha kört för nära och stressat de andra trafikanterna.

Tingsrätten har ansett att polisens uppgifter är trovärdiga och att kontrollerna av tjänstebilen bevisar att Bjälkö hållit hastigheten som åtalet angett.