Bil har voltat - fem till sjukhus

Det är just nu glashalt på vägarna runt om i Sverige. SMHI har gått med med klass 1-varningar i 19 områden i landet. I natt fick fem personer köras till sjukhus efter att en personbil voltade av vägen i halkan på riksväg 26 vid Torup. – Man bör tänka på att hålla avstånd när det är halt ute, säger Tommy Nyman på polisen.

ANNONS
|

Varningarna gäller för hela Norrland, Svealand och stora delar av Götaland. Varningarna gäller bland annat hela Stockholmsregionen, Värmland, Jönköpings län och Sjuhäradsbygden utanför Göteborg.

Under natten har det fallit lätt regn och snö och ny nederbörd under morgonen riskerar att frysa på längs kalla vägbanor - vilket riskerar att skapa glashala vägar när nederbörden fryser på och skapar isbeläggningar.

19 varningar

Totalt har SMHI utfärdat 19 klass 1-varningar för plötslig ishalka runt om i landet.

Polisen uppmanar nu trafikanter att det ta lugnt i morgontrafiken.

– Generella råd är att alltid ta det lugnt i trafiken speciellt om det är halt. Man bör tänkta på att hålla avstånd, vilket oftast är det som brister när det är halkigt. Alla förstår kanske inte heller att det är halt uteoch då är risken att man ligger andra fordon när andra stannar eller bromsar in, säger polisens presstalesman i Region Väst Tommy Nyman.

ANNONS

Definition för Varning klass 1 plötslig ishalka:

"Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor."

ANNONS