Pär Andin, bibliotekshandläggare på Varbergs stadsbibliotek, var den som fick verkställa stängningen den 19 december. Dagar därpå backade Folkhälsomyndigheten och tog bort bibliotek från listan över "icke-nödvändig verksamhet".
Pär Andin, bibliotekshandläggare på Varbergs stadsbibliotek, var den som fick verkställa stängningen den 19 december. Dagar därpå backade Folkhälsomyndigheten och tog bort bibliotek från listan över "icke-nödvändig verksamhet". Bild: Staffan Gustafsson

Biblioteken hålls stängda trots konflikt med lagen

Biblioteken i Varberg och Falkenberg fortsätter att hålla stängt trots att det strider mot bibliotekslagen.

ANNONS
|

Den 18 december meddelade regeringen att all icke-nödvändig kommunal verksamhet skulle stänga för att minska spridningen av covid-19. Det gällde bland annat bibliotek, sade man.

Men bara några dagar därpå togs bibliotek bort från Folkhälsomyndighetens lista över icke-nödvändig verksamhet. Detta eftersom stängningen saknar lagstöd enligt bibliotekslagen som säger att bibliotek är en samhällsservice som ska vara tillgängligt för alla. Men i både Varberg och Falkenberg fortsätter man trots det att hålla biblioteken stängda.

– Vi har fattat det beslutet i samråd med smittskyddsläkaren i Halland, och med hänsyn till den nya pandemilagen som kommer att ge regeringen rätt att stänga verksamheter som riskerar att bidra till samhällssmitta, säger Carl Bartler, kommundirektör i Varberg.

ANNONS

Ser du problem med att det kan krocka med bibliotekslagen?

– Min bedömning är att vi befinner oss i en situation som lagstiftaren inte beaktade när lagen skrevs.

Lars Fröding, kommundirektör i Falkenberg, håller med:

– Det finns olika typer av lagstiftningar och allt gäller parallellt. När de hamnar i konflikt med varandra får vi ta ett beslut och stå för det och det har vi gjort i det här fallet. Det handlar om att rädda liv och då tycker vi att delar av övrig lagstiftning tillfälligt kan behöva prioriteras ner, säger han.

Han passar även på att rikta skarp kritik mot regeringen i sammanhanget.

– De har varit väldigt otydliga med vad som gäller här. Jag ser fram emot den nya pandemilagen och hoppas att det leder till att regeringen får en mer stabil linje, säger han.

Enligt Pär Andin, biblioteksadministratör i Varberg, har personalen inte hunnit reagera på den nya informationen om att stängningen kan strida mot bibliotekslagen.

– Inte jag i alla fall, och inte vad jag har hört. Men om det skulle bli så att många andra bibliotek runt om i Sverige öppnar igen, ja, då är det kanske dags att ta ställning, säger han.

ANNONS

I dagsläget har kommuner som Lidingö, Bräcke, Östersund, Söderhamn och Nordanstig öppnat sina lokaler igen. Göteborg slår upp portarna igen den 4 januari. Varberg och Falkenberg planerar i dagsläget att hålla stängt till och med den 24 januari. Det finns under tiden ingen möjlighet att låna eller lämna tillbaka böcker. Lånetiderna har förlängts och inga förseningsavgifter tas ut under tiden. Talbokslåntagare kan även fortsättningsvis få sina böcker hemskickade via post.

Läs även:

ANNONS