Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Beskedet: Vaccinationsplanen kommer att behöva göras om

Region Hallands vaccinationsplan kommer att behöva göras om efter beskedet om leveransproblem från Pfizer/Biontech. Det berättar regionens vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt på fredagseftermiddagen.

Region Halland har under fredagen suttit i intensiva diskussioner om hur de senaste beskeden om leveransproblem gällande covid-19-vaccin ska hanteras. Under torsdagen fick regionen besked om att maj månads leveranser från Pfizer/Biontech kommer att bli försenade.

Beskedet innebär att Region Halland kommer att ha tillgång till 10 000 färre vaccindoser i maj än vad som varit planerat. Beskedet innebär ett dramatiskt bakslag och i ett första skede dras antalet bokningsbara tider ned med 25 procent.

– Det vi behöver göra nu är att säkra upp så att de som har fått sin första dos även får sin andra dos som planerat, säger regionens kommunikationsdirektör Johanna Steier.

Kan ni garantera att det blir så?

– Det är det vi ska titta på nu. Men det finns ingenting i nuläget som säger att vi inte skulle klara det.

Beskedet, som levererades till regionerna från Folkhälsomyndigheten under torsdagen, innebär att vaccinationsplaneringen än en gång får ses över grundligt. Några av- eller ombokningar av redan bokade tider är i nuläget inte aktuella.

På fredagseftermiddagen meddelar vaccinationssamordnaren Pernilla Wallerstedt att någon uppdaterad vaccinationsplan inte kommer att presenteras före helgen.

– Vi kommer att behöva göra förändringar, så mycket kan jag säga. Vaccinationsplanen är att planeringsinstrument som uppdateras efter hand i takt med att ny information kommer om olika förutsättningar, det är i sig inget konstigt, säger hon.

Exakt hur dessa förändringar kommer att se ut går alltså inte att säga med säkerhet i nuläget, men Pernilla Wallerstedt tror fortfarande att Region Halland kommer att kunna ge alla vuxna hallänningar som önskar en första dos vaccin innan den 15 augusti, vilket är det nuvarande nationella målet.

– Detta mål uppdateras kontinuerligt utifrån de gällande leveransprognoserna. Men utifrån gällande prognoser räknar vi med att klara det, säger Wallerstedt.

Enligt pressmeddelandet från regionen gäller leveransförseningarna totalt 1,5 miljoner doser i Sverige, varav flertalet skulle levereras i början av maj. Beskedet är nu att leveransen försenas till slutet av månaden.