Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Besiktningsfusk kan vara del av muthärva

En tidigare anställd vid Bilprovningen har polisanmälts för tjänstefel. Enligt uppgifter till HN har mannen fuskbesiktat flera fordon åt en halländsk husbilsförsäljare. Nu ska polisen utreda härvan. "Jag tror att det antingen handlar om bestickning eller mutbrott", säger Claes Björnerhag på polisens bedrägerirotel.

Under torsdagen meddelade Bilprovningen att en man som tidigare var anställd hos företaget i en stad i Halland nu har blivit polisanmäld för tjänstefel. Det var när Bilprovningen fick in ett tips som allt kunde uppdagas.

– Vi har givetvis nolltolerans mot sådant. Vi drog omgående igång en internutredning, säger Cecilia Blom Hesselgren, som är kommunikationschef på Bilprovningen.

Hon fortsätter:

– Vi hade då anledning att konfrontera medarbetaren. I samråd bestämde vi att personen skulle sluta. Personen jobbar alltså inte kvar och kommer inte att besikta några fler fordon. Vi valde också att vända oss till polisen för att göra en egen anmälan om tjänstefel.

Nu kan HN avslöja att anklagelserna mot besiktningsmannen inte enbart rör tjänstefel. Mycket talar för att det finns kopplingar till en viss halländsk husbilsförsäljare.

Husbilsförsäljaren blev nyligen granskad av fritidsmagasinet Caravan. Av sina kunder målas han upp som en riktig bilskojare.

Tidningen har pratat med ett 15-tal av mannens kunder. Samtliga berättar om saknade serviceböcker, nya registreringsskyltar som aldrig har levererats samt falska påståenden om utrustning. Alla misstänker att husbilarna har leverats med felaktigt angivna körsträckor och manipulerade mätare.

Flera kunder har polisanmält mannen för bedrägeribrott, men i samtliga fall har utredningarna lagts ner i brist på bevis.

Enligt uppgifter till HN har husbilsförsäljaren låtit sin kontakt på Bilprovningen fuskbesikta flera fordon. Allt uppdagades när en av försäljarens kunder reagerade på en detalj i ett besiktningsprotokoll. Det framgick att husbilen var besiktad i Halland ett visst datum. Problemet: husbilen befann sig i en helt annan del av Sverige vid det tillfället.

Claes Björnerhag på polisens bedrägerirotel är bekant med anklagelserna mot husbilsförsäljaren och hans påstådda kumpan på Bilprovningen. Björnerhag säger till HN att han räknar med att en polisutredning snart är igång.

– Vi har ingen anmälan i dag men det handlar om att vi behöver lite mer kött på benen. Det kommer att komma in anmälningar. Jag har i alla fall två personer som kommer att anmäla. Det kan bli ytterligare ett par.

Bilprovningen menar att det inte finns några bevis för att besiktningsmannen har godkänt bilar som inte borde ha godkänts – men enligt Björnerhag finns det all anledning att misstänkta det.

– Vi har en köpare som har fått sitt fordon godkänt med blanka papper i Halland, men när bilen sedan har kollats på ett annat ställe har det i stort sett varit körförbud.

– Finns det ett samband mellan försäljaren och besiktningsmannen? Har besiktningsmannen fått någon ersättning? Det kommer man att misstänka. Det framstår som att han har gjort någon en tjänst, fortsätter Björnerhag.

Vad kommer det att rubriceras som?

– Jag tror att det antingen handlar om bestickning eller mutbrott. Då kommer det inte att utredas av oss, utan det hamnar hos riksenheten för korruption.

Har du någon bild av hur omfattande fusket kan ha varit?

– Försäljaren har tagit in runt 200 fordon till Sverige, men vi vet inte hur ofta besiktningsmannen i Halland har varit inblandad.

HN har sökt den halländske husbilsförsäljaren via telefon och sms, men inte fått något svar.