Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Olle Philipsson, vikarierande kyrkoherde Varbergs pastorat. Bild: Annika Karlbom

Beredskapen höjs för fler döda

En kraftig ökning av antalet döda i covid -19 kommer att innebära en påfrestning för bårhus och begravningsverksamhet. I Varberg och Falkenberg pågår förberedelser.

Från Italien får vi rapporter om att kyrkorna inte hinner begrava alla döda i den takt coronaviruset skördar offer. The Guardian skriver att människor begravs utan ceremoni.

I Falkenberg och Varberg har coronaviruset ännu inte gett så kännbara effekter. Några begravningar har skjutits på framtiden. Där har den avlidnes kropp kremerats och det genomförs senare en akt med urna.

– I det läget har man ett år på sig att anordna begravning i stället för de lagstadgade 30 dagarna, säger Olle Philipsson, vikarierande kyrkoherde Varbergs pastorat.

De brukar egentligen inte tycka att den varianten är bra med tanke på sorgeprocessen men i nuläget kan det vara en bra lösning.

Anledningen kan vara att man inte vill samla de anhöriga som ofta tillhör den äldre generationen. För att ändå kunna genomföra begravningar rekommenderas att den hålls enbart i kretsen av de närmaste. Under själva ceremonin får deltagarna sprida ut sig i kyrkbänkarna för att minska smittspridningsrisken.

Att sända begravning via videolänk har blivit vanligare men det är inget som får skötas av kyrkan utan av privatpersoner. Begravningsbyrån Fenix gick häromdagen ut med ett pressmeddelande att de erbjuder livestreamade begravningar i Stockholm och andra orter i landet.

Patrik Blomberg, kyrkogårdsspecialist i Falkenbergs pastorat, förklarar att de håller på att förbereda sig för ett ökat behov av kylanläggningar där avlidna förvaras inför begravning.

– Det är inte etiskt att låta kropparna ligga för länge i kylarna, säger han.

Som det är nu har Falkenbergs pastorat plats för 36 kroppar på Skogskyrkogården, tre i Hyltebruk, fem i Vinberg och tre i Stafsinge.

Ur smittskyddssynpunkt spelar det ingen roll om personerna som dött av covid -19 begravs eller kremeras. Kropparna läggs i speciella säckar innan de lämnar sjukhuset. Kistorna ska märkas med en liten blå dekal om de innehåller en coronasmittad men de anhöriga behöver inte känna sig oroliga. Kistorna görs rena innan de skickas iväg.

– I dessa tider är det extra svårt för dem som förlorat en nära anhörig och sedan inte får träffa andra. De blir mer ensamma än vanligt i det. Då är det bra att tänka lite extra på att höra av sig, säger Olle Philipsson.